ANNONS FRÅN SIEMENS

Så lyckas öltillverkarna varje gång

Australiska bryggare brinner för att skapa den perfekta bryggningen.

Publicerad Uppdaterad

– Om det uppstår variationer i smaken kan de tvingas slänga hela bryggningen på flera tusen liter, säger Leonie Wong, ansvarig för Vertical Sales för Food & Beverage för Siemens i Australien.

Det är när jästen äter sockret och bildar alkohol som smaken utvecklas. Det är då öl blir öl. Det australiska mikrobryggare brinner för är förstås ölbryggning. Inte industriell driftteknik. Ändå fick Leonie Wong och lösningsarkitekten Rex Chen hjälpa dem att få ordning på sina data.

Deacam är en australisk tillverkare av originalutrustning (OEM) som levererar utrustning och lösningar för automatiserad bryggning till mikrobryggerier. De ville differentiera sig på den här marknaden och Leonie Wong och Rex Chen träffade dem och deras kunder: mikrobryggerierna.

Läs mer om MindSphere - det öppna, molnbaserade operativsystemet för IoT

Brygga öl med jämn smak

– Ölet måste genomgå ett temperaturbeteende under flera veckor. Ett bryggeri måste kunna återskapa samma temperaturbeteende om och om igen. Det är helt avgörande för att ölet konsekvent ska få samma smak, förklarar Leonie Wong och fortsätter:

– Om det uppstår variationer i smaken kan de tvingas slänga hela bryggningen på flera tusen liter. För ett mikrobryggeri skulle det kännas otänkbart.

När det framgick klart att data om jäsning stod högt på mikrobryggarnas prioriteringslista var MindSpehere, ett öppet molnbaserat operativsystem för IoT, perfekt att utgå från för att skräddarsy en lösning för deras krav och budget

Kontrollera den perfekta bryggtemperaturen

I de system som bryggarna tidigare använt för temperaturmätning var temperaturdriften för stor. Med MindSphere digitaliseras temperaturdata vid mätpunkten och läggs till i appen. Vad teamet kom fram till var att detta skulle göra det möjligt för bryggarna att spåra och styra temperaturen i jäskärlen.

Lösningen ger även historiska data så att bryggarna kan identifiera en temperaturprofil utifrån tidigare satser. På så sätt kan de hitta den perfekta satsen och återskapa den i framtiden.

Appen sätter dessa data i ett sammanhang så att bryggarna kan veta exakt vad som händer och fatta bättre beslut. Lösningen fungerar också som en plug and play-process, vilket gör det enklare att lägga till ny utrustning och nya tankar om verksamheten byggs ut.

Komplett MindSphere-app för jäsningen

Med feedbacken som Deacam fick från sina kunder kunde teamet göra en komplett MindSphere-app för jäsprocessen – Fermecraft. Deacam standardiserade nu hela sitt styrskåp med hjälp av Siemens. Appen fortsätter utvecklas och byggas ut för att inkludera fler funktioner än jäsning.

Enligt Leonie Wong blev projektet framgångsrikt genom att ställa rätt frågor. Ibland visste varken Deacam eller bryggerierna själva vad de ville ha. Det var först när teamet försökte ta fram en detaljerad användarkravspecifikation som de fick tillfälle att träffa alla parter och ställa bra kvalitetsfrågor.

– Vi strävar efter att vara flexibla när vi genomför våra projekt. Det handlar om att försöka göra det så snabbt, smidigt och smärtfritt som möjligt så att kunderna får det de vill ha till ett rimligt pris och sedan anpassa det utifrån det, även när det gäller större kunder, säger Rex Chen.

Även i Sverige hjälper Siemens bryggerier att bli mer konkurrenskraftiga och få en bättre kontroll på sin produktion

–  Bryggerier är som andra företag, intresserade av att få kontroll på energi, effektivitet i tillverkningsprocesserna, kvalitet och övrigt som är kopplat till de parametrar som företag tittar på. En stor fördel med Siemens Mindsphere och digitaliseringen, är att tekniken är skalbar och framtidssäkrad. Det innebär för mikro- eller småbryggerier som vill investera i digitaliseringen, att det initialt är en mycket liten kostnad. I takt med ökat värde expanderar man även med fler appar som finns färdigutvecklade i Mindsphere. Uppdateringarna av systemet och tillhörande appar sker automatiskt – precis som i din mobiltelefon, berättar Peter Karlsson, affärsområdesansvarig för livsmedels- och dryckesindustrin på Siemens.

Läs mer om Siemens lösningar för bryggerier