ANNONS FRÅN EMERSON

Redo för digital omvandling med smart pneumatik

Analyserar befintliga sensorsignaler för att skapa tillförlitlig statusinformation: Emersons Smart Pneumatics Monitor (SPM) IoT-gateway.

När man diskuterar den pågående digitala omvandlingen inom automatisering, tar det bara ett par minuter innan modeorden IoT, IIoT och Industri 4.0 nämns. De är alla underbegrepp, men med olika omfattningar.

Publicerad Uppdaterad

Användning av (smart) pneumatik gör det enklare för företag att digitalt omvandla sin drift utan att behöva byta ut hela maskiner. Det gör det möjligt för dem att börja i liten skala, för att först styrka investeringens avkastning (ROI) och därefter skala upp till bredare lösningar.

Digital omvandling formar sättet vi lever på som konsumenter, framtiden för automatisering och nya affärsmodeller. Sakernas internet (Internet of Things - IoT) startade när smarttelefoner och mobila internet slog igenom för cirka tio år sedan. Därefter har allt flera hushållsapparater blivit trådlöst uppkopplade till internet för att göra livet enklare och bekvämare. Om en anslutning eller funktion misslyckas, blir konsumenten kanske upprörd, men det leder vanligtvis inte till en katastrof.

Detta är en stor skillnad mot Industrial Internet of Things (IIoT). IIoT måste vara mycket robustare, eftersom ett maskinfel har mycket allvarligare konsekvenser jämfört med ett fel på en brödrost eller musikspelare. Trenden är att separera datan för styrning av funktionella processer från datan som används för diagnoser, prognoser, förebyggande underhåll och andra analytiska funktioner. Detta ger underhållspersonalen handlingsbara insikter utan att påverka tillverkningsprocessen direkt.

Ramverk för Industri 4.0

Konceptet för Industri 4.0 försöker att omfamna hela tillverkningsmodellen. Industri 4.0 drivs av tyska regeringen. Detta ger konceptet ett ovanligt stöd och driver det in i en brant acceptanskurva.

Dessutom tillhandahåller Industri 4.0 ett ramverk med specifikationer. Detta innehåller inte bara detaljer för datastrukturen, utan tar även upp många andra delar av maskinens, komponenternas och produkternas möjligheter. Som exempel kan man nämna standardiserade datablad för enkelt underhåll (eller byte) av komponenter, QR-koder på produkter för spårbarhet och märkning och andra funktioner utanför det som vanligtvis anses vara styrningsarkitekturer.

Den snabba efterföljaren pneumatik

Elektroniska styrenheter och komponenter var de första som började använda dessa teknologier, snabbt följda av pneumatik. Fältbussystem passar perfekt, eftersom de redan har kommunikationsgränssnitt som kan förbättras så att de innefattar intelligens för lokal databehandling av apparatanalyser. Dessa data kan även skickas upp till molnet för ytterligare systemanalys för handlingsbara insikter och fjärråtkomst.

I dagens marknad tillhandahåller pneumatiksystem kraftigt förbättrade intelligensnivåer, särskilt med ökad användning av PLC och PC. Sanningen är att pneumatikteknologier är avgörande för vissa tillämpningar som kräver enkelhet och tillförlitlighet. Emerson anser att informationsutbytet och analyserna är nyckeln till de tre pelarna för framgång: personer, produkter och processer.

När det gäller processer, så säkerställer digital omvandling att hela värdeflödet kan analyseras med fokus på kritiska punkter och data, relevanta produkter och system som självständigt utbyter data och relevanta data med en betydelse för målgruppen. Detta leder till att varje produkt är en del av informationskedjan. Då kan data behandlas av lokala nav, kommas åt lokalt och överföras enligt standard. Persondelen kommer in när insamlingen och analysen av data blir enklare att använda och visualisera, så att endast relevanta data skickas vidare till användare, och fel, funktionsstörningar och prognoser rapporteras direkt till rätt person.

Smart Pneumatics Monitor oberoende av maskinstyrningar

Företag som Emerson fortsätter att driva dessa teknologier bortom de nuvarande gränserna, tillhandahålla diagnoser, prognoser, precision och säkerhet på en högre nivå. Emersons Smart Pneumatics Monitor (SPM) IoT-gateway används till exempel för att analysera befintliga sensorsignaler för att skapa tillförlitlig statusinformation. Till exempel, vid övervakning av hur en stötdämpare används, bryter SPM ner kopplingssignaler för att utvärdera dämpningssekvensen.

Algoritmer skrivs – baserat på företagets applikationserfarenheter – för att analysera denna information och skicka den vidare till utvalda anställda eller till övergripande MES- eller ERP-system via ett OPC UA-gränssnitt. På begäran övervakar modulen många olika händelser, som aktuell energiförbrukning eller slitagegraden. Användare kan vidta åtgärder för optimering tidigt, och därmed uppfylla kraven i EU:s energieffektivitetsdirektiv, men även minimera oplanerade systemstopp. Att kombinera teknologier som i SPM är en pågående process.

För mer information: www.emerson.com