ANNONS FRÅN SIEMENS
Rapport: Fordonsindustrin tummar på kvaliteten
Det finns kvalitetsproblem som hotar fordons- och industrisektorn. Vilka är dessa och vad behöver företagen för att hantera utmaningarna?
Att investera i kvalitet har halkat ner på prioriteringslistan bland företagen inom tillverkningsindustrin. Och fördelarna med kvalitetssäkring underskattas ofta. Det fastlås i ett nytt whitepaper som Siemens tagit fram, tillsammans med konsultbolaget Frost & Sullivan.
– Världen står på gränsen till en fjärde industriell revolution som fundamentalt kommer att ställa om vår uppfattning av kvalitet inom tillverkning, och därmed omforma den traditionella strategin för kvalitetssäkring, säger Mikael Palm på Siemens Industry Software.
Klicka här för att ladda ner rapporten.
Samarbetet har dels undersökt hur dålig kvalitet påverkar fordons- och industrisektorn, men även har även tagit reda på vilka kvalitetsutmaningar som väntar.
Resultatet visar tydligt att utmaningarna är kopplade till industrins användning av kvalitetssäkringssystem (QMS). Och framförallt, hur väl företagens övriga kontrollsystem integrerats med det.
Bland annat konstateras att det saknas klarhet i vad fördelarna och ROI-poängerna är, så fort kvalitetssäkringssystem kommer på tal. Något som enligt Mikael Palm kan förklaras med osynkade normer inom företagens olika delar.
– Det handlar om att avdelningar eller segment av företaget har olika värdegrunder, som inte bottnar i en gemensam produktionscykel. I många företag har man i stället egna kvalitetsnormer som inte är synkroniserade till en gemensam företagsplattform.
Och vad blir konsekvensen?
– Att man därmed inte få något heltäckande beslutsunderlag eller välfungerande kvalitetsstrategi, säger Mikael Palm och fortsätter:
– QMS kan, när det integreras med andra kontrollsystem för tillverkning eller livscykelhantering för produkter (PLM), effektivisera tillverkningsprocessen genom att garantera efterlevnad av kvalitetsnormer i alla steg av produktens och processens livscykel.
Fordonstillverkare tillhör de stora vinnarna när det kommer till att applicera QMS. Detta eftersom tillverkning av fordon och tung industriell utrustning är relativt kostsamt per enhet, exempelvis i jämförelse med livsmedel.
– Generellt kan QMS hjälpa fordonstillverkare att skapa kostnadsbesparingar på runt 10 procent per producerad enhet. Besparingarna sker främst genom en reducering av återkallade enheter, mindre skrotproducering och avfall, samt genom högre effektivitet genom hela processen, konstaterar Mikael Palm.
Förmågan att kartlägga kundens unika behov och därefter skapa en produktdesign som passar dessa bör vara en del av QMS. Från tillverkarens perspektiv innebär det att ett bra QMS kan hjälpa till att möta kundkrav och skapa en transparent strategi för både process och produkt. Detta ger sannolikt kunden en känsla av säkerhet, vilket i sin tur leder till upprepade köp, nya kunder, och i slutändan – högre försäljningssiffror.
Det finns även ett samband mellan en noggrann processkontroll och en kontinuerlig prestanda. Ett resultat av det är färre återlämnade produkter och mindre materialspill. Detta hjälper till att spara onödiga kostnader och stimulerar produktiviteten.
Att dessa betydande fördelar ändå går förbi tillverkarna, beror delvis på bristfällig information från deras leverantörer.
– Utan ett totalt grepp om kvalitetskonceptet, kan leverantören inte förmedla budskapet om den totala vinsten för kunden, säger Mikael Palm.
Detta förklaras med ett glapp där systemleverantörer ibland saknar kunskap om totala produktionscyklar, och kan därmed inte leverera ett heltäckande kvalitetssystem som ingår i CLM (Closed Loop Manufacturing).
– Oavsett företagets storlek eller dess natur kan ett väldesignat QMS hjälpa till att upprätthålla en rad protokoll för hur nyckelprocesser övervakas och hanteras. Enhetlighet är en hörnsten i kvalitetssäkring. Alla processer och produktionssteg – från design och utveckling till distribution och leverans – bör arbeta efter ett antal kvalitetsprinciper. Att följa en enhetlig strategi för kvalitetssäkring skapar en miljö som är förberedd för uppkomst av eventuella problem, säger Mikael Palm.
I publikationen ges fler värdefulla exempel på hur tillverkningsprocessen kan effektiviseras.
Klicka här för att ladda ner rapporten.