ANNONS FRÅN SCHNEIDER ELECTRIC

Övertoner samt andra variationer som kan störa och påverka kvaliteten i elnätet – vad gör företag när nätverket går ner?

Sandra Hjelm på Elsäkerhetsverket har skrivit en artikel som belyser konsekvenserna av att ”introducera störande elprylar som skräpar ner vårt elnät”.

Publicerad Uppdaterad

Det handlar om att vi installerar strömkrävande teknik som oavsiktligt kan påverka andra produkter anslutna till samma elnät. I våra hem handlar det om till exempel elbilsladdare och solanläggningar men problemet är även vanligt förekommande i verksamheter.

Övertoner och andra variationer i elnätet liksom strömspikar och överspänning är störningar som kan skada dyr och viktig utrustning i verksamheten. För dagens verksamheter, som förutom att de är beroende av bra uppkoppling också är beroende av god kvalitet och tillgänglighet i sin strömförsörjning, kan det här ha stora konsekvenser.

Har du någon gång tänkt på de potentiella konsekvenserna av att ha känslig elektronikutrustning ansluten till ett nät med bristande elkvalitet? Eller har du någon gång drabbats av att nätverket går ner på grund av ett strömavbrott? Du kan inte maila, tillgången till data och viktiga applikationer försvinner, vilket gör att du inte kan leverera värde för dina kunder eftersom verksamheten helt eller delvis har stannat upp. Denna typ av avbrott påverkar inte bara företaget ekonomiskt utan riskerar även få konsekvenser för företagets anseende och varumärke. Det här kan vara betydligt svårare att reparera än problemet i sig.

Hur ska verksamheter skydda sig?

En lösning som är beprövad inom såväl industrin som IT-branschen är användandet av UPS:er (Uninterruptible Power Supply). En UPS genererar ren ström och skyddar känslig utrustning mot oförutsägbara störningar i elnätet - den kan driftsäkra alltifrån ett modem till verksamhetens IT-rum eller produktionens styrprogram.

- I samband med strömavbrott tar UPS:en över strömförsörjningen med ett batteri som momentant går igång för att skydda den kritiska utrustningen. I händelse av bristande elkvalitet funderar UPS:en även som ett filter vilket renar den ingående strömmen och genererar en stabil sinus-kurva hos utgående motsvarigheten, berättar Zimon Inge produktchef för Easy UPS på Schneider Electric.

Genom att säkra upp verksamheten med en UPS-lösning kan därmed utrustning och nätverk fortsätta att fungera, eller stängas ner på ett kontrollerat sätt, i händelse av nätbortfall. Med den här typen av lösning kan verksamheter säkerställa driften av de mest affärskritiska applikationerna även vid de mest oförutsedda händelserna i elnätet.

Strömsäkra verksamheten med Easy UPS - läs mer här