ANNONS FRÅN MITTUNIVERSITETET

Civilingenjörsstudenter på Mittuniversitetet samarbetar med näringslivet

Dagens och morgondagens ingenjörer har ett stort ansvar för att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det menar Lisa Sällvin, programansvarig för civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Publicerad Senast uppdaterad

Universitetet har ett nära samarbete med näringslivet och skapar tvärvetenskapliga team där studenter från de fem olika civilingenjörsprogrammen jobbar tillsammans för att ta fram produkter och tjänster som löser verkliga problem åt företag och samhälle. Samtidigt driver universitetet initiativ för att få en större mångfald bland de studenter som väljer tekniska inriktningar.

- Våra civilingenjörsprogram sker på ett yrkesrollsnära sätt med mycket kontakt med företag och organisationer i regionen. Många av våra studenter börjar jobba med digitaliseringsfrågor och olika typer av utvecklingsprojekt efter utbildningen, och då är det viktigt att de även under studietiden får förståelse för att jobba med ingenjörsproblematik nära näringslivet, menar Lisa Sällvin, adjunkt på Mittuniversitetet inom data- och systemvetenskap.

Det finns ett stort intresse för universitetets civilingenjörsprogram bland företag i regionen, och många eftersöker studenter att göra exjobb hos dem. Utöver det läser studenterna projektkursen SIMS - Student Innovation Mid Sweden som handlar om att i projektform utveckla nya produkter och tjänster åt näringslivet.

- Vi har företag och andra uppdragsgivare som kommer till universitetet och pitchar sina behov och problem, och sen är det upp till studenterna att hitta lösningar. Företaget eller organisationen som arbetet utförs åt står för den eventuella kostnaden för det material som behövs under processen, så det finns många möjligheter att skapa bra lösningar. Vissa idéer har sedan realiserats och blivit verkliga produkter och i andra fall har studenterna erbjudits exjobb och även anställning hos uppdragsgivarna, berättar Lisa Sällvin.

Vid Mittuniversitetet finns fem civilingenjörsprogram; datateknik, elektroteknik, teknisk design, teknisk kemi och industriell ekonomi. Lisa Sällvin menar att det är en styrka att kunna sätta samman studenter från de olika programmen i projektteam så att de tillsammans kan hitta lösningar med flera olika perspektiv och insikter.

- Våra studenter samarbetar med företag inom industrin och IT-branschen men även med myndigheter och kommuner. Det kan handla om allt från digitaliseringav socialtjänsten till något väldigt konkret inom industrin. En grupp jobbade med Sundsvalls kommun för att ta fram en webbaserad tjänst för nybyggare i kommunen, en slags digital coach för att göra medvetna val för ett mer hållbart byggande och boende, berättar Lisa Sällvin.

En annan grupp jobbade med SCA som ville ha hjälp att sprida kunskap om skogen. En lösning i VR togs fram i form av en virtuell skog som man kan röra sig i för att lära sig mer om ansvarsfullt skogsbruk. Till SOS-alarm har studenter i samarbete med forskare skapat en applikation för att simulera väntetider för inkommande samtal. På så sätt kan de bättre planera behovet av personal.

Vid universitetet finns även en satsning som heter Miun Innovation där studenterna får tillgång till innovationscoacher som hjälper dem att jobba innovativt och hitta nya lösningar. Studenterna får öva på presentationsteknik och pitchningsteknik för att kunna sälja in sina innovationer.

- Kopplat till universitetet har vi även ett makerspace och prototypverkstad. Där finns möjlighet att skapa med både fysiska och digitala material. Makerspacet är kopplat till våra produktutvecklingskurser och kan även nyttjas av våra studenter i deras egna innovationsprojekt. På kvällar och helger drivs även ideell verksamhet på plats. På tisdagskvällar har vi en teknikklubb där tjejer i grundskoleålder bjuds in att vara med och skapa med teknik. Ledare är ingenjörsstudenter och andra kvinnliga förebilder från bland annat IT-branschen. Det krävs ett långsiktigt tänk för att få fler tjejer att ta vara på sitt intresse för teknik och välja tekniska utbildningar i framtiden, menar Lisa Sällvin.

Mittuniversitetet är ett mindre universitet och på civilingenjörsprogrammen tas det in drygt hundra nya studenter per år. Som student får man ofta nära kontakt med lärarna och många som gått på universitetet menar att undervisningen därför blir mer personlig. Civilingenjörsprogrammen samarbetar med varandra för att bredda kunskaperna och säkerställa att studenterna kan utvecklas tillsammans i takt med förändringar i branschen.

- Ingenjörer har en viktig roll i framtiden, det blir tydligare i takt med att vi digitaliserar allt mer i samhället. Tekniken i sig är neutral men tex i algoritmerna bakom artificiell intelligens finns det inbyggda värderingar och normer. Därför krävs en mångfald bland de som skapar tekniken så att vi får in fler perspektiv, avslutar Lisa Sällvin.

Läs mer om Mittuniversitetets civilingenjörsprogram