ANNONS FRÅN FISHER INVESTMENTS NORDEN
Besluten som kan göra dig till en rikare pensionär
Hur behåller man sin levnadsstandard när arbetslivet är slut? Genom att fatta smarta beslut idag kan du leva så som du vill, som pensionär.
Tänker du idag på din framtid, kan du redan nu börja fatta beslut som gör att du kan leva riktigt bra senare. Om det så handlar om att säkra att pengarna räcker hela livet ut, eller ännu bättre – låter dig leva det liv du vill.
Först av allt: Syna din ambition
Du kommer snart få flera praktiska råd, men först måste du beskåda dig själv och ställa några viktiga frågor. Du tittar på dig själv som pensionär. Vad ser du i bästa fall och hur önskar du att livet vore? Och tvärtom, vad är det absolut värsta som kan hända?
Många landar i att de vill leva ungefär som de gör i dag. En del vill faktiskt leva ännu bättre och verkligen se till att ha den där guldkanten på tillvaron, som man har kämpat för. För vissa är det extra viktigt att säkra ett bra arv till sina barn eller andra arvtagare.
Oavsett, är det viktigt att du blir medveten om vilken målbild du har. Det är utifrån den som du kan anpassa ditt agerande. Att ha en plan är A och O, och det som tar dig från önsketänkande till förverkligande.
För att göra ditt livs viktigaste planer behövs ställningstaganden. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen.
7 tips för effektiva resultat
- Investera pengarna du inte behöver: Det är enklare att leva under sina tillgångar när du har en fast lön, än när du lever på intäkterna från dina investeringar. Medan du jobbar, se till att pengarna arbetar för dig. Placera dem i en produktiv investering som aktier eller obligationer.
- Ta hjälp av andra: Se till att skaffa en ”ekonomisk coach” som kan berätta det du behöver höra och inte det du vill höra. Det kan vara en ekonomiskt kunnig vän, en advokat eller kanske en investeringskonsult. Att få tillgång till nätverk av kunniga personer är extra värdefullt.
- Ha en reservplan: Tänk utifrån oönskade scenarion. Exempelvis är det viktigt att ha en plan för hur ekonomin ska gå runt om din partner avlider, och vilka beslut som behöver fattas kring det.
- Bestäm hur mycket pengar portföljen ska ge dig: Om du inte vet hur mycket pengar du behöver från din investeringsportfölj som pensionär, bör du tänka igenom det. Det påverkar nämligen din investeringsstrategi vilken tillgångsfördelning du ska ha. Framförallt vill du veta att intäkterna är realistiska.
- Gör månadsbudgetering: Beräkna hur stora dina fasta kostnader blir per månad (försäkring, bostadslån, mat och liknande). Hur stort utrymme har du för rörliga kostnader? Dela upp din budget i kostnader du kan förändra och sådana du inte kan förändra. Försök tänk långsiktigt och förutse utrymme för kostnader som inte är förhandlingsbara.
- Tänk realistiskt kring livslängd: Livslängden har ökat kraftigt de senaste decennierna. Om inget annat talar för motsatsen bör du utgå från att du lever längre än du tror. Samtidigt ska du ta hänsyn till om du vill lämna tillgångar till andra. När du gör din tillgångsfördelning mellan aktier och obligationer bör du därför inte göra det utifrån tumregeln att åldern motsvarar andel obligationer och resterande andel aktier. Tänk istället på ditt långsiktiga investeringsmål, nuvarande situation och inställning till risk innan du väljer en tillgångsallokering.
- Var medveten om dina svagheter: Att investera i aktier åt sig själv är svårt och det är lätt att låta sig luras av fluktuationer på marknaden. Fondinvesterare köper och säljer också ofta vid fel tidpunkter. Om du trots allt gillar att investera på egen hand, kan du fundera på att investera en mindre del av portföljen. Delaktighet och engagemang är då självklart viktigt.
Ladda ner hela guiden ”77 pensionstips” och få regelbundna insikter från Fisher Investments Norden gratis här.