ANNONS FRÅN BOSCH REXROTH
Arenor, operahus eller kraftverksdammar – ingen utmaning är för tuff för Rexroth
Sverige är en industrination där industrin skapar över en miljon jobb i hela landet och står för 75 procent av Sveriges export.
Industrins innovationskraft är också en förutsättning för att vi ska fortsätta vara konkurrenskraftiga och hantera globala utmaningar.
Ett företag som känner till det här med utmaningar är Bosch Rexroth. Hur stora utmaningar, då? Ja, kanske det här med att förhindra att tidvattnet tillintetgör Venedig? Tillverka kranar som lyfter 25 000 ton tunga båtar ur vatten? Eller skapa en scen som lyfter 150 ton dekor på några sekunder, men samtidigt är så känslig att den omedelbart stannar om en ballerinas fot riskerar att klämmas.
– Som jag ser det är svenska företag väldigt duktiga på att komma på bra idéer och det finns många exempel på att dessa tas vidare från idéstadier till produktion, säger Anders Garnell, försäljningsdirektör Bosch Rexroth i Sverige.
Kritiskt att utväxla erfarenheter
Om ett företag driver ett projekt utanför sin kärnkompetens är det viktigt att söka erfarenhet. Ett norskt företag, Nutcracker Solutions, gjorde precis det och tog kontakt med Bosch Rexroth för att diskutera om deras idé var praktiskt genomförbar.
Idén: Att förhindra att fotbollsplaner världen över blir förstörda efter ett arrangemang.
Erbjudandet från Bosch Rexroth, som fått namnet Stadiapitch, flyttar fysiskt ut hela fotbollsplanen så att man kan arrangera en konsert på arenan utan att hela gräsplanen förstörs. Detta sparar både tid och pengar för den som äger arenan eftersom bytet går snabbt och smärtfritt.
Tillvägagångssättet är ambitiöst: genom att dela upp gräsplanen i moduler om 4,5 x 9 meter kan modulerna snabbt flyttas före konserter och arrangemang. När evenemanget är klart hämtas gräsmodulerna från ”lagret” och gräsmattan läggs tillbaka på cirka tio timmar. Det är en oerhörd skillnad jämfört med de veckor det tar för vanliga gräsmattor att återhämta sig efter en konsert.
Hela projektet kunde ha stannat vid att vara ännu en bra idé om inte entreprenören bakom hade kunnat dra nytta av Bosch Rexroths globala kompetens.
– Vi har en omfattande och systematisk process kring projekt av alla storlekar vilket gör det enklare att hantera all små, mellanstora och stora projekt, säger Anders Garnell.
Den systematiska processen gör det lätt för de som sitter på Bosch Rexroths kontor i Stockholm att snabbt inhämta projektdetaljer från projekt som avviker från normalnivån. Med samma process bidrar experter i Sverige med kunskap till andra globala projekt. All information är noggrant kartlagd och hålls tillgänglig för projektledarna.
– Om vi vet att det rör sig om ett omfattande scenprojekt eller vattenkraft, så kan vi inhämta kompetens och erfarenhet från huvudkontoret som ligger Lohr, Tyskland, säger Anders Garnell.
Hydraulik möter digitalisering
För många är varumärket Bosch ofta förknippat med bildelar eller verktyg. I systerbolaget Bosch Rexroth är det inte borrmaskiner eller tvättmaskiner som gäller, här är driv- och styrsystem i fokus: hydrauliska, elektriska och hybrida lösningar som förflyttar saker kontrollerat. Det gör att hydraulik kan möta finmekanik med maximal precision.
I kulisserna på Kungliga Operan syns Bosch Rexroth. På paneler som operatörerna använder för att flytta massiva scensegment medan aktörerna står kvar på scenen, och på aggregat som driver maskineriet. Kraven på allt från precision till säkerhet är extremt höga. Dessutom finns en speciell aspekt att ta hänsyn till – den konstnärliga.
För några år sedan stängdes Operan för en stor ombyggnation då Bosch Rexroth och NovoScen uppdaterade scenmaskineriet – den mekanik och elektronik som styr scengolvet och dekoren runtom scenen.
– Med våra hybridcylindrar används ett hydrauliskt tryck som motvikt istället för att ha en mekanisk vikt, som du kan hitta i en hiss. Rörelsen för nyttolasten görs av en rullskruv som är integrerad i cylindern. Fördelarna är lägre effektbehov, mindre energiförbrukning, högre säkerhet och bättre prestanda, säger Thomas Ekfeldt, ansvarig för stora projekt på Bosch Rexroth i Sverige.
– Det är ett enormt projekt. Vi har levererat allt som händer under scenen samt en del av det som händer ovan scen, förklarar Thomas Ekfeldt. Att arbeta med en institution där det konstnärliga står i fokus är en erfarenhet utöver det vanliga.
I Sverige har vi många olika typer av stora projekt, allt ifrån byggande av slussar, till gruvnäring och vattenkraft. När man bygger slussar i Norden sker det i stort sett med samma metoder som när man byggde Panamakanalen. Bosch Rexroth levererar både komponenter och delsystem och turn key-lösningar.
– På vårt kontor i Norge sitter mycket av den maritima kompetensen hos Bosch Rexroth. Därifrån levererades bland annat många av lösningarna till oljeriggen Yme i Nordsjön. När den skrotades blev de system som vi hade levererat nermonterade och sålda till ett annat projekt. Skeppet som utförde nermonteringen av oljeriggen hade också hydraulik och kontrollsystem från Bosch Rexroth, förklarar Anders Garnell.
Fördelen med att vara en global leverantör är att all tänkbar expertis finns på våra olika kontor världen över för att kunna hantera stora projekt, avslutar Anders Garnell.