Vändningen – nu ska internetjättarna motverka desinformation

2020-08-13 13:41  
Foto: Gorm Kallestad/AP/TT

Facebook och Twitter lovar att göra ansträngningar för att hindra desinformation inför det amerikanska valet i höst.

Plattformarna har tidigare fått kritik för att ha antagit en alltför tillåtande ställning till falska nyheter och desinformationskampanjer.

Många tror att utgången i presidentvalet 2016 påverkades av de sociala plattformarnas bristande förmåga att begränsa felaktigt innehåll inför valet. Och nu vill båda internetjättarna göra sitt. Twitter skärper reglerna kring desinformation om förhandsröster och poströster.

”Vi riktar in oss på att stärka varje röstberättigad person att registrera sig och rösta genom samarbeten, verktyg och nya regler”, skriver Jessica Herrera-Flanigan vid Twitter i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters. Twitters åtgärder ska införas under september månad.

Från Facebooks håll lanseras ett valinformationscenter för att hjälpa användare med korrekt och lättillgänglig information om att rösta, oavsett var de bor.

USA:s president Donald Trump har utan bevis upprepade gånger uppgett att förhandsröstande, som väntas öka dramatiskt i år på grund av coronapandemin, är känsligt för att utsättas för omfattande bedrägerier. Flera experter har dock uppgett att det är svårt att mixtra med förhandsrösterna.

2016 röstade nästan en fjärdedel av de amerikanska väljarna i förtid.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer