USA godkänner covid-cocktail från Astra Zeneca

2021-12-09 07:16  
En förpackning Evusheld. Arkivbild. Foto: Astra Zeneca via AP/TT

USA:s läkemedelsverk FDA har nödgodkänt Evusheld, ett läkemedel från Astra Zeneca som kan ges i förebyggande syfte till personer som inte kan vaccineras mot covid-19.

Det är första gången som FDA nödgodkänner ett sådant läkemedel mot covid-19, som är rent förebyggande och som ska ges innan en person smittas med viruset.

Evusheld innehåller två typer av syntetiska antikroppar och ges i form av två sprutor direkt efter varandra.

FDA baserar nödgodkännandet på en klinisk studie som visar att risken att utveckla covid-19 minskar med 77 procent för de som får sprutorna. I studien deltog 3 500 ovaccinerade personer över 59 år, som alla hade kroniska sjukdomar eller en hög risk att bli sjuka. Behandlingen kan vara effektiv i upp till sex månader, enligt myndigheten.

Läkemedlet bör dock endast ges till personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras, poängterar FDA.

Sprutorna ska enligt beslutet endast ges i förebyggande syfte, alltså innan en person har infekterats med viruset. Men Astra Zeneca håller på att testa om läkemedlet kan användas även på personer som redan har smittats.

Bland biverkningarna som har rapporterats märks allergiska reaktioner, huvudvärk och trötthet.

Evusheld håller även på att granskas av den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer