Tegnell: Därför dog många med covid-19 i Sverige

2020-09-17 16:45  
Anders Tegnell tror att en mild influensasäsong kan förklara Sveriges höga dödstal när det kommer till covid-19. Arkivbild. Foto: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Varför har så många svenskar avlidit till följd av covid-19 jämfört med sina nordiska grannländer? Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan en mild influensasäsong vara svaret.

I en intervju med Dagens Nyheter utvecklar Tegnell resonemanget:

– Det man nu har sett är att de länder som har haft en ganska låg dödlighet i sina influensor de sista två, tre åren, som Sverige, har en väldig hög överdödlighet i covid-19. Medan de som hade en hög influensadödlighet, som Norge, under de sista två vintrarna, de har ganska låg covid-dödlighet. Samma tendens har setts i flera länder. Detta är kanske inte hela förklaringen men en del av den, säger han till DN.

Enligt Dagens Nyheter smittades knappt 8 000 personer av säsongsinfluensan förra året, dessförinnan var siffran knappt 14 000 och säsongen 2017–2018 var det drygt 20 000.

– Dör många i influensa på vintern så dör färre i värmeböljor nästa sommar. I det här fallet var det covid-19 som fick många att avlida, säger Tegnell.

Läs mer: Tegnell: Svenska coronastrategin inte orsak till dödstalet

Sverige är, i en ny rapport från världshälsoorganisationen WHO, på 11 plats över de värst drabbade länderna sett till avlidna i covid-19 per miljon invånare.

– Den nya rapporten visar att det finns en stark koppling mellan en låg överdödlighet i influensa och hög överdödlighet i covid-19. Och vice versa, säger Anders Tegnell till DN.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer