Strålskyddsexpert varnar för onödiga ultraljud

2018-12-10 13:51  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Många blivande föräldrar gör ultraljud för att få souvenirfilmer på sina ofödda barn. Men de onödiga ultraljuden är inte riskfria, varnar en strålskyddsexpert.

Flera privata ultraljudskliniker erbjuder så kallade souvenirbilder _ bilder och filmer på foster som sparkar i magen, som föräldrarna sedan kan spara eller ge bort som gåvor, skriver Svenska Dagbladet.

– Man ska inte använda ultraljud på det viset, bara om det finns en medicinsk indikation, säger Torsten Cederlund på Strålsäkerhetsmyndigheten till tidningen.

Läs mer: Matematisk formel och ultraljud spårar cancer

Cederlund säger att felaktig användning av ultraljud kan orsaka skadlig uppvärmning av fostret, en risk han befarar att allmänheten inte känner till. Ny forskning visar också att det finns risk för neurologisk påverkan hos foster som exponeras för ultraljud. Därför ska man bara använda metoden medicinskt, anser Cederlund.

– Vi har sett att det kan påverka framför allt pojkar att bli vänsterhänta. Det är inget allvarligt handikapp men det visar att den växande fosterhjärnan kan påverkas av ljudvågorna och då kan man inte utesluta att de kan påverka även på andra sätt, säger Ove Axelsson, senior professor i obstetrik och gynekolog vid Uppsala universitet, till Svenska Dagbladet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer