Sömnbrist påverkar nervcellernas reaktioner

2017-11-08 16:58  
Enskilda celler tappar under korta perioder sin förmåga att kommunicera på grund av sömnbrist, hävdar forskare. Foto: TT

Om du hoppar över att sova en natt missar hjärnan viktig information eftersom cellerna inte kan reagera på intryck tillräckligt snabbt. Det har amerikanska forskare kommit fram till efter att ha undersökt vad som händer i hjärnan vid sömnbrist, skriver Vetenskapsradion.

Genom att mäta nervernas reaktionsförmåga hos personer som har hoppat över en natts sömn har de kunnat visa att aktiviteten i enskilda nervceller blir kraftigt nedsatt vid sömnbrist.

– Det leder till exempel till att människor somnar vid ratten. Man förlorar alltså under korta perioder uppmärksamhetsförmågan, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Tidigare har man trott att alla nervceller eller hela system sakta försämras vid sömnbrist. Men nu har man alltså sett att det är enskilda celler som under perioder tappar sin förmåga att kommunicera.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt