Smittspridningen av covid-19 ökar i Kina – nya toppnivåer

2022-11-24 09:25  

Antalet nya covidfall under ett dygn har nått en ny toppnivå i Kina, enligt officiella siffror.

Smittspridningen av viruset har de senaste veckorna tagit ny fart i Kina där myndigheterna försöker hindra spridningen med snabba nedstängningar, masstestning och reserestriktioner.

Enligt hälsomyndigheterna bekräftades över 31 400 nya fall i landet under onsdagsdygnet. Av dessa uppges över 27 500 vara asymptomatiska.

Antalet är dock relativt lågt sett till Kinas befolkning på omkring 1,4 miljarder människor.

Under onsdagen spreds filmer från protester vid Kinas största Iphonefabrik i Zhengzhou i centrala Kina. Anställda som bland annat förbjudits att lämna fabriksområdet på grund av covidrestriktioner hade fått nog. På torsdagen meddelas att delar av Zhengzhou nu helt har stängs.

Boende i de centrala delarna av staden kan inte lämna området utan ett negativt covidtest och tillstånd från lokala myndigheter. Invånarna uppmanas dessutom att stanna hemma.

Protesterna uppges även ha handlat om att anställda inte fått utlovade bonusar.

Företaget Foxconn, som driver fabriken, bad på torsdagen om ursäkt och sade att bonusarna försvunnit på grund av ett tekniskt fel men att alla anställda skulle få de pengar som de lovats.

"Vi ber om ursäkt för ett inmatningsfel i datasystemet och garanterar att den faktiska lönen är densamma som avtalat", heter det i ett uttalande från företaget.

Mer om: Covid-19 Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer