Skyddsutrustning utan CE-märkning ska snabbgodkännas

2020-04-07 12:44  
Foto: Patrik Österberg/TT

Regeringen ändrar reglerna för vilken typ av skyddsutrustning som får användas till exempel i vården, rapporterar SVT Nyheter. Även utrustning utan CE-märkning kan godkännas, om den ger tillräckligt bra skydd.

Hittills har Arbetsmiljöverket bara godkänt utrustning med så kallad CE-märkning. Men från och med tisdagen lättas reglerna.

Arbetsmiljöverket får i uppdrag av regeringen att ta fram metoder för att snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning, i ett slags snabbspår.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) framhåller att utrustningen fortfarande måste vara säker för användaren och att nivån på skydd inte får sänkas.

Regeringen tar också tillfälligt bort kravet om svensk bruksanvisning för personlig skyddsutrustning.

Läs mer: Nytt smart skyddsvisir åt vården vinnare i Hack the crisis

Vårdförbundet är positivt till uppdraget till Arbetsmiljöverket.

– Det är viktigt att regeringen gör allt den kan för att få fram skyddsutrustning till Sverige. Det viktiga är att den håller säkerheten så att inte våra medlemmar blir smittade, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

TT: Ser du några sådana risker?

– Arbetsmiljöverket har det ansvaret. Chefen är ansvarig ur ett arbetsmiljöperspektiv att skydda den personal den har, annars kan man faktiskt bli anmäld i domstol för att man åsamkat risk för skada. Det är viktigt att Arbetsmiljöverket ser till att den utrustning vi köper in håller för säkerhetsriskerna, säger hon.

Just nu är bristen som störst inom äldrevården, enligt Ribeiro.

– Kommunerna har inte förberett sig för att smittan skulle spridas på äldreboenden och inom hemsjukvård. Där får vi större signaler nu om att skyddsutrustning inte finns.

Socialstyrelsen har avstått från flera tänkbara inköp till vården, med hänvisning till oro för kvaliteten.

– Vi har fått ett antal stora erbjudanden de senaste dagarna om att köpa icke kvalitetssäkrat eller testat material, och då har vi sagt nej, sade Johanna Sandwall, tillförordnad chef för kommunikationsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT på måndagen.

Läs mer: 1177-sjuksköterskan: ”Folk har en större förståelse för att vården går på knäna”

Sandwall nämner bland annat ett samarbete med Polen.

– Vi går på Arbetsmiljöverkets processer och bedömningar. Jag tror att märkningarna handlar inte bara om att ha hålla rätt standard, utan också om att ha en bra produktion som säkrar kvaliteten i varje enskilt ansiktsskydd, till exempel, så att inte vart tionde ansiktsskydd är nånting annat.

Det är oklart om bedömningarna av de erbjudanden som Johanna Sandwall talar om kunde ha blivit annorlunda med de ändrade regler som nu aviseras.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer