Skånes bidrag till ESS inget brott

2017-05-23 17:32  
Forskningsanläggningen ESS, European spallation source. Foto: ESS

Region Skånes bidrag på 800 miljoner kronor till forskningsanläggningen ESS stred inte mot lagen. Det har förvaltningsdomstolen i Malmö kommit fram till, efter att beslutet överklagats dit, rapporterar Sydsvenskan.

Beslutet fattades av Skånes högsta politiker i slutet av juni förra året och tre dagar senare skickades pengarna i väg till European Spallation Source (ESS) i Lund. Inklusive ränta kommer bidraget att kosta Skånes skattebetalare drygt en miljard kronor.

Domstolen har bland annat prövat om beslutet var för dåligt förberett, men enligt domen finns i kommunallagen inget krav på att alla beredningar ska vara av högsta kvalitet. Beslutet anses inte heller strida mot krav på god ekonomisk hushållning.

Domstolen slår också fast att Region Skåne har rätt att fatta beslut om den här typen av bidrag. Men den Lundabo som låg bakom överklagandet säger till tidningen att han kommer att överklaga till nästa instans.

Mer om: ESS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer