Razzia stoppade liga som sålt svar till högskoleprovet för miljoner

2018-04-17 11:31  
Foto: TT

En liga som sålt rätta svar till högskoleprovet har fått in minst tio miljoner kronor på verksamheten som pågått i fyra, fem år över hela landet, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Vid lunchtid i lördags, precis när högskoleprovet pågick som bäst över hela landet, slog polisen till mot en lägenhet i centrala Norrköping.

Flera personer greps, som misstänks ingå i ett nätverk som möjliggör fusk med provet. När tillslaget skedde var de i full färd med att förse provskrivare runt om i landet med de rätta svaren under pågående högskoleprov.

– Man har öppet marknadsfört tjänsten på nätet och i sociala medier, säger åklagare Per Hedman vid en pressträff.

Det har rört sig om avancerad teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor.

Läs mer: Här är högskolorna där studenterna fuskar mest

Verksamheten tros ha pågått under fyra, fem års tid och omsatt mångmiljonbelopp – minst tio miljoner.

Kommissarie Ulf Eriksson berättar att tillslag också skett på flera andra adresser där man stoppat pågående fusk och säkrat bevis i form av teknisk utrustning.

– Vi har också beslagtagit en större mängd kontanter, sammanlagt 2,8 miljoner kronor, säger han och beskriver insatsen som lyckad.

– Det här är mycket allvarligt ur ett samhällsperspektiv – både rättsligt och moraliskt. De har bidragit till att folk kan köpa sig platser på attraktiva utbildningar, säger Per Hedman.

Så avslöjades fusket

Det är analyser av likheter i provsvaren som har lett till att 51 fuskare på högskoleprovet har avslöjats. Först kom UHR fram till att 42 provsvar uppvisade identiska svarsmönster. I slutet av november fick dessa 42 personer därför underkänt på provet.

Sedan fick UHR ett nytt tips, som uppmanade myndigheten att titta närmare på ytterligare nio personers resultat, så analyserna fortsatte. Även dessa svar hade stora samstämmigheter, både för felaktiga och korrekta svar, vilket ledde till att UHR återkallade dessa provresultat.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer