Ökad punktlighet på landets järnvägar

2018-03-23 13:45  
Foto: Johan Nilsson / TT

Fler tåg kommer fram i tid, enligt statistik från statliga Trafikanalys. Men ökningen är minimal, och skillnaderna i landet stora.

Statliga myndigheten Trafikanalys presenterar varje kvartal statistik över punktligheten på svenska järnvägar. För 2017 var 90,3 procent av tågen punktliga, i siffran tillåts en försening på högst fem minuter. Punktligheten är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med 2016, siffran har dock legat omkring 90 procent de senaste fem åren.

Det är dock stor skillnad på tåg och tåg. Det som av Trafikanalys definieras som långdistanståg, interregionala tåg så som fjärr-, natt- eller snabbtåg, hade en punktlighet på bara 78 procent.

Statistiskt sett var den jobbigaste tågmånaden förra året inte en med vinterväder utan maj, då endast 67 procent av långdistanstågen kom fram i tid.

Läs mer: Trafikverket: Pengarna till underhåll räcker inte

Totalt var tågen under förra året försenade 47.000 timmar, enligt rapporten. I genomsnitt var ett försenat tåg åtta minuter efter tidtabell. För långdistanståg var den siffran 15 minuter.

Förseningarna i norra delen av landet var längre i form av antal försenade minuter för genomsnittståget, men sammantaget står storstadslänen Stockholm, Skåne och Västra Götaland för 55 procent av alla förseningstimmar under året.

1,7 procent av de planerade tågen ställdes in under året.

Om man med punktlighet menar tåg som anländer precis i tid, eller till och med före utsatt tidtabell så var punktlighetssiffran för förra året 66 procent.

Mer om: järnvägar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer