Ny mutation av coronaviruset upptäckt i Norge

2020-10-13 15:17  
Norges hälsominister Bent Høie. Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

En ny mutation av coronaviruset har upptäckts i Norge. I anslutning till en bussresa i Sydnorge i september uppdagades fler än 100 fall av coronaviruset – däribland en variant som tidigare inte påträffats i landet.

– Viruset tillhör en genetisk undergrupp och har unika mutationer som vi inte har sett i Norge tidigare. En av de mutationerna kan möjligen öka virusets förmåga att infektera celler och därmed göra viruset något mer smittsamt, säger hälsominister Bent Høie.

Läs mer: Första dödsfallet med återinfektion med covid-19

Under bussresan gjorde passagerarna, i åldrarna 67 till 84 år, totalt sex övernattningar, i landsdelarna Trøndelag, Vestlandet och Østlandet. Samma mutation har tidigare orsakat stora virusutbrott i Australien och även påträffats i bland annat Storbritannien. Enligt det norska folkhälsoinstitutet FHI är det inte klarlagt hur och när den nya mutationen tog sig in i Norge.

Under tisdagen meddelade hälsominister Bent Høie även att ett kommande vaccin kommer att erbjudas kostnadsfritt för samtliga norrmän.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer