Samhälle

Norge söker efter boliden – ”dörrar och fönster har öppnats”

Klockan 01.08 natten till söndag lyste en stor meteor, en bolid, upp sommarnatten i Norge och västra Sverige. Foto: Norsk meteornettverk
Meteoren fotograferad från Kristiansand, Norge. Foto: Norsk meteornettverk
Meteoren fotograferad från Trondheim, Norge. Foto: Norsk meteornettverk

Natten till söndagen lyste en större meteor upp himlen i Norge och Västsverige. Nu försöker Norsk meteornettverk räkna ut var rymdstenen nådde marken.

Publicerad

Klockan 01.08 natten till söndag lyste ett blixtrande ljussken upp sommarnatten i Norge och västra Sverige. En bolid – en större meteor – skådades och fångades på bild av ovanligt många privatpersoner och rymdobservationskameror.

– Det är tydligt att det är en bolid, en stor meteor, som har rört sig i ett område söder om Oslo, säger Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.

Rymdfenomenet har rört sig från 90 kilometers höjd ner till ungefär 25-30 kilometers höjd och synts över stora områden i hela södra Norge och västra Sverige, enligt forskaren.

Öppnat dörrar och fönster

– Att det blir så här ljust och följs av buller kan tyda på att det fallit en meteorit, säger han.

Norsk meteornettverk räknar just nu på om en meteorit har slagit ned på jorden och i så fall var. Troligtvis har den gått i små bitar, vilket gör det osäkert om man kommer att hitta en nedslagsplats.

– Men den har trängt långt ned i atmosfären och vi har väldigt många rapporter om att dörrar och fönster har öppnats av lufttrycket, säger Steinar Midtskogen, kameraansvarig på Norsk meteornettverk.

Svaret på om det ligger en rymdsten på marken någonstans i Norge räknar han med att ha om någon dag.

– Tankarna går förstås till fenomenet som inträffade över västra Uppland i november förra året där en mycket ljusstark bolid syntes. Jag uppskattar att den här är något mindre, säger Eric Stempels vid Uppsala universitet.

Ovanligt vid storstad

Meteorer är i grunden ett vanligt fenomen, ungefär som jordbävningar, enligt Eric Stempels. Däremot är det inte lika vanligt att det sker så nära en stor stad, inom tre mil från Oslo.

– Om det är nära en storstad så är det fler som märker det och man hör mer om det, säger han.

Ungefär en gång om året faller en rymdsten av den här storleken så att den kan observeras över Sverige, något mindre rymdstenar faller tio gånger per år. Den här gången skedde det över tätbefolkade områden vilket ger bättre förutsättningar för forskarna att få in information. När rymdstenar fallit över fjällområden i norra Sverige till exempel finns inte lika många vittnesuppgifter.

De flesta meteorer som rör sig mot jorden kommer från ett asteroidbälte i området mellan Mars och Jupiter. För forskarna är det framförallt två frågor som är intressanta att söka svar på om meteorerna. Både var de kommer ifrån och vad de är gjorda av kan ge mer kunskap om rymden.

Kameror över hela Sverige

Eric Stempels koordinerar kameror över hela Sverige som satts upp av astronomiföreningar, forskare och privatpersoner. Bilderna fångar meteorer från olika vinklar och med hjälp informationen av dem kan man räkna ut vad som händer på himlen _ vilken väg stenen kommit hit och var den kommer ifrån.

– Om vi får frågor från allmänheten om vad man sett på himlen är det viktigt att vi som astronomisk institution kan svara på vad som hänt. Då är kamerorna viktiga för att ge en tredimensionell bild, säger forskaren Eric Stempels.

TT: Men är det farligt med rymdstenar, kan man få en i huvudet?

– Det är så otroligt osannolikt att det händer. Det faller ned stenar från himlen hela tiden, men världen är så stor och vi människor upptar så lite plats, säger han.

Asteroider och andra rymdobjekt

En meteor är det ljusstreck som uppstår på himlen när en meteorid (en liten kropp från rymden) faller med hög hastighet in i jordatmosfären.

En meteorit eller meteorsten är en fast kropp som fallit ned på jordytan.

En komet är en liten isrik kropp, oftast i omloppsbana runt solen.

En asteroid är en större kropp, småplanet, som går i bana runt solen och som hör till eller har sitt ursprung i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter.

En bolid är en väldigt ljusstark meteor som till skillnad från andra kännetecknas av ett åskliknande ljudfenomen.

Källa: Nationalencyklopedin