Norge öppnar inte helt för Sverige

2020-07-31 15:51  
Hälsodirektör Bjørn Guldvog, hälso- och omsorgsminister Bent Høie (H) och avdelningsdirektör på Folkehelseinstituttet Line Vold på fredagen. Foto: Lise Åserud

Norska myndigheter kommer inte att göra som Danmark och öppna för resor till och från hela Sverige ännu. En ny bedömning ska göras nästa vecka.

Danmark öppnar nu för resor till och från alla svenska regioner, men Norge kommer inte att göra detsamma, säger hälsominister Bent Høie (H) på fredagens presskonferens om covidsituationen i Norge.

- Vi är mycket glada över att antalet smittade minskar hos våra grannar i öst, och det betyder att vi förhoppningsvis kan öppna fler svenska regioner nästa vecka, säger Høie.

Uppmaningen: Undvik kollektivtrafik

På presskonferensen uppmanades den norska befolkningen att undvika kollektivtrafiken och i den mån det går arbeta hemifrån för att undvika trängsel.

- Man bör undvika att vara nära människor på bussar, spårvagnar och tunnelbanor, säger hälsodirektör Bjørn Guldvog.

Avvaktande till munskydd

Det kom flera frågor om munskydd, vilket nu blir allt vanligare i många länder. Men liksom i Sverige är norska myndigheter avvaktande.

- Munskydd kan vid en eventuell uppblossning bli aktuellt att rekommendera i Norge, säger Line Vold från Folkehelseinstituttet (FHI).

- I mitten av augusti skickar vi våra råd till departementet.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer