Larm om mobilstrålning ändrar inte riskbedömning

2016-05-31 13:43  
Strålsäkerhetsmyndigheten fortsätter med sin tidigare rekommendation att använda handsfree och hålla ut mobilen från kroppen. Foto: Alamy

Strålsäkerhetsmyndighetens Jimmy Estenberg har tittat på senaste USA-rapporten om mobil och cancer. ”Intressant rapport, som visar att det är viktigt att forskningen fortsätter”, säger han.

Häromdagen presenterades en amerikansk statlig studie som rapporterar om en liten ökning av cancerfrekvensen hos hanråttor utsatta för mobilstrålning och cancertumörer. Ny Teknik skrev om rapporten i går.

Strålsäkerhetsmyndighetens Jimmy Estenberg har nu läst igenom delar av rapporten.

– Intressant rapport, som visar att det är viktigt att forskningen fortsätter, men den påverkar inte vår riskbedömning, säger han och upprepar myndighetens tidigare rekommendation att använda handsfree och hålla ut mobilen från kroppen.

För snart två veckor sedan presenterade svenska Strålsäkerhetsmyndigheten sin årliga rapport om den samlade forskningen som gäller mobiltelefoners hälsorisk för människor.

”Allt svagare misstanke att mobilen kan orsaka cancer” var slutsatsen i den rapporten. Där står också att: ”För varje år har misstanken om att mobiltelefoner eller trådlösa nätverk skulle innebära en hälsorisk för människor eller miljö blivit allt svagare. Det visar den årliga rapport som presenteras i dag".

Jimmy Estenberg är osäker på om den senaste USA-rapporten finns med i den sammanställningen, eftersom det inte är tydligt när delstudien publicerades.

– Den kan vara med, men jag vet inte. Det är vårt myndighetsråd av experter som granskar den här typen av forskning, och den sammanställning som vi redovisade för två veckor sedan inkluderar forskning som publicerats före oktober.

Jimmy Estenberg påminner också om Socialstyrelsens cancerstatistik för gliom, en tumör som uppträder i hjärnan, vilket är en av de två cancerformer som setts öka något i djurförsöken som presenterats i USA-rapporten.

– Enligt den statistiken finns ingen incidensökning av gliom sedan i slutet av 70-talet, alltså innan mobilerna infördes.

Han påpekar dessutom att det inte är säkert att människor påverkas på samma sätt som råttor, vilka använts som försöksdjur i USA-rapporten.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Strålning Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer