Kraftiga protester mot Trumps inreseförbud

2017-01-30 14:05
Amerikanska presidenten Donald Trumps införande av inreseförbud för invånare från sju länder har lett till omfattande protester, bland annat i demonstrationer utanför Vita huset (bilden till vänster). Även teknikbolagen har riktat skarp kritik mot förbudet, bland andra Twitters vd Jack Dorsey, Tesla-grundaren Elon Musk och Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: TT, All Over Press

Amerikanska presidentens order om inreseförbud för medborgare från sju länder har lett till protester från teknikjättar som Google och Apple.

På fredagen skrev USA:s president Donald Trump under en order om inreseförbud för invånare från Iran, Irak, Somalia, Libyen, Sudan, Syrien och Jemen. Förbudet gav omedelbara konsekvenser för bland annat teknikföretag och forskningsinstitutioner som fick se anställda stoppas på flygplatser eller skickas tillbaka till sin ursprungsdestination. 134 miljoner människor berörs av förbudet, oräknat personer med dubbla medborgarskap.

De stora teknikföretagen var inte sena med att skarpt kritisera Donald Trumps order. Google inledde med att be amerikanska anställda med bakgrund i något av länderna att ställa in planerade resor inför risken att bli utestängda och fortsatte med att uttrycka oro för följderna av förbudet.

”Vi är oroade över effekterna av denna ordning och eventuella förslag som skulle kunna medföra restriktioner för 'Googlers' och deras familjer, eller som skapar hinder för att få talanger till USA.”

Google inrättade sedan sin första välgörenhetsfond någonsin, som enligt Mashable i ett första skede ska dela ut fyra miljoner dollar till organisationer som arbetar med flyktingar och demokratifrågor.

Under helgen skrev Facebooks vd Mark Zuckerberg att han är bekymrad över den amerikanska utvecklingen: ”Liksom många av er är jag bekymrad över effekterna av den verkställande order som nyligen undertecknats av president Trump. Vi måste hålla det här landet säkert, men vi ska göra det genom att fokusera på människor som faktiskt utgör ett hot.”

Apples vd Tim Cook skrev i sin tur: ”I de samtal jag haft i Washington under den här veckan, har jag klargjort att Apple tror starkt på vikten av invandring – både för vårt företag och för vår nations framtid. Apple skulle inte finnas utan invandring.”

Twitters vd Jack Dorsey skrädde inte heller orden i en tweet under helgen: “Presidentorderns humanitära och ekonomiska konsekvenser är verkliga och upprörande. Vi drar nytta av vad flyktingar och invandrare har bidragit med i USA.“ Senare samma dag förmedlades följande meddelande via företagets officiella twitterkonto: ”Twitter är uppbyggt av immigranter av alla religioner. Vi står upp för dem - och med dem, alltid.”

Även Tesla-grundaren Elon Musk kriserar förbudet i en tweet: ”Many people negatively affected by this policy are strong supporters of the US. They've done right, not wrong & don't deserve to be rejected.”

Se fler reaktioner från teknikbolagen hos CNN Money och Techcrunch.

Angelica Söderberg

Mer om: Donald Trump

Debatt

Läs mer