Här får du böter om du går med näsan i telefonen vid ett övergångställe

2018-10-04 08:29  
Foto: Jochen Tack / Alamy

Litauiska gångtrafikanter med böjda nackar och ögonen fixerade på mobilskärmen rekommenderas att lyfta blicken ibland för att speja efter bilar – och poliser.

Landet har nämligen beslutat att förbjuda all mobiltelefonanvändning på övergångställen. Och den som bryter mot lagen riskerar en bot motsvarande 415 kronor.

Motivet till förbudet är att minska trafikolyckor. I fjol omkom 68 fotgängare i bilolyckor i Litauen – ett land med bara 2,8 miljoner invånare – vilket är det tredje högsta dödstalet i EU näst efter Rumänien och Lettland. Det är oklart hur många av olyckorna som involverade mobiler.

Den amerikanska delstaten Hawaiis huvudstad Honolulu införde förra året ett liknande förbud, men det omfattar till skillnad från i Litauen bara att titta på och skicka meddelanden via telefonen – inte att prata i den.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer