Företag ska tjäna mer pengar på sina uppfinningar

2016-03-24 11:46  
Mikael Damberg Foto: Kristian Pohl

Svenska företag ska bli bättre på att tjäna pengar på sina uppfinningar. Det hoppas regeringen som satsar 80 miljoner över en fyraårsperiod.

Under onsdagen presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg regeringens satsning för att stärka kunskapen om immateriella tillgångar. Till exempel patent, varumärken, avtal, affärshemligheter eller medarbetarnas specialistkompetens kan utgöra sådana tillgångar.

-80 procent av värdet i ett företag kommer från immateriella tillgångar, men ungefär hälften av företagen har inte skyddat dem. Det finns en enorm potential i att utnyttja immateriella tillgångar på ett smartare sätt, säger Mikael Damberg.

Nu får Patent- och registreringsverket och Vinnova i uppdrag att öka kunskapen om dessa tillgångar hos företag, allmänhet och offentliga aktörer. I insatserna ska fokus flyttas från skydd till användning av tillgångarna.

Genom att sprida information till innovationskontor och inkubatorer tror regeringen att företagen kan lära sig att fatta rätt beslut i rätt tid.

-Det är kanske inte en så politiskt sexig åtgärd, men den är verkningsfull och vi tror att den kommer att ge bra utväxling, säger Mikael Damberg.

Totalt omfattar satsningen 80 miljoner kronor under åren 2016 till 2019. Förutom informationsinsatser ska pengarna gå till forskning om immaterialrätt och ekonomisk nytta.

Även så kallade IP-checkar ingår i satsningen. Sådana checkar kan företag få från Vinnova för att sedan använda som betalningsmedel hos konsulter som ger råd om hur de immateriella tillgångarna kan användas i affärer.

-Sådana checkar har vi haft som försöksverksamhet tidigare och företagen själva har sagt att det var värdefullt, säger Mikael Damberg.

Han hoppas att satsningen ska leda till att fler företag inser värdet av sina egna immateriella tillgångar.

-Jag tror att vi kommer att få fler växande företag, men jag tror framför allt att vi har en chans att växa internationellt om vi lär oss att använda det här på ett bra sätt, säger han.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer