Damm har brustit i Laos – hundratals saknas

2018-07-24 14:33  
Foto: TT

Hundratals människor saknas sedan en damm har brustit i Laos. Ett okänt antal människor befaras ha omkommit i olyckan, som inträffade på måndagskvällen lokal tid.

Omkring fem miljarder kubikmeter vatten – omkring en tredjedel av vattenvolymen i sjön Mälaren – ska ha släppts ut från dammen, som ligger i Attapeu-provinsen i sydöstra delen av det sydostasiatiska landet. Dammen var inte färdigbyggd, utan förväntades bli tagen i bruk 2019.

Vattnet har dragit med sig flera hus, och runt 6|600 människor har förlorat sina hem, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den statliga laotiska nyhetsbyrån. Myndigheterna i provinsen vädjar nu om katastrofhjälp.

Kraftiga skyfall

Dammen är en del i ett projekt som ägs av energibolaget PNPC, med huvudkontor i Laos huvudstad Vientiane. Företaget uppger att man arbetar med att reda ut exakt vad som hänt.

– Allt är inte bekräftat än, jag vet inte så mycket om situationen, säger en anställd vid PNPC till TT på telefon.

Det thailändska företaget Ratchaburi Electricity Generating Holding, som också är inblandade i projektet, uppger i ett uttalande att orsaken till olyckan är kraftiga skyfall.

Ett filmklipp publicerat av nyhetstjänsten ABC Laos visar en grupp människor som står på en strand och beskådar vattenmassornas framfart. På andra bilder syns översvämmade byggnader och familjer som sitter på sina hustak i väntan på hjälp.

Ingen överblick

Nästan ett dygn efter olyckan har lokala myndigheter fortfarande ingen överblick över skadeläget.

– Vi har ännu ingen officiell information över antalet skadade och döda, eller hur många som saknas, säger en anonym tjänsteman i Attapeuprovinsen till AFP.

Miljörättsorganisationer har under lång tid kritiserat Laos vattenkraftsutbyggnad, eftersom de anser att dammarna har en negativ effekt på floran och faunan runt Mekongfloden. Flera dammar byggs eller planeras i Laos, en fattig, kommunistiskt styrd stat som exporterar den största delen av energin från vattenkraften till grannlandet Thailand.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer