Avloppsvatten visar: Stor smittökning av coronaviruset i Stockholm

2020-10-05 10:56  
Foto: TT

Spridningen av coronaviruset ökar snabbt i Stockholmsregionen och kan vara på väg tillbaka till vårens nivåer, att döma av virusmängderna i avloppsvattnet.

Forskare vid KTH i Stockholm har sedan i våras analyserat förekomsten av coronasmitta i avloppsvattnet. I ett pressmeddelande säger Cecilia Williams, KTH-professor på SciLifeLab att ökningarna i slutet av september gör att nivåerna nu påminner om de som var i maj.

"Vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhället, som inte beror på att fler har testats", säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare i pressmeddelandet.

KTH poängterar att fler personer genomgick testning för misstänkt smitta under augusti och september än under våren och den första delen av sommaren, men att det förklarar inte nivåerna som ses i avloppsvattnet nu.

Läs mer: Studie: Autoantikroppar kan orsaka svår covid

"Min tolkning är att den här senaste ökningen definitivt handlar om ett ökat antal smittade personer i samhället. Det blir intressant att se på resultaten nästa vecka om trenden fortsätter, och antalet fall av covid-19 fortsätter att öka", säger Cecilia Williams i pressmeddelandet.

Cetecioglu Gurol säger i pressmeddelandet att vattenprover kan vara ett alternativ till individuell testning för att få en bra bild över smittläget i samhället.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer