Samhälle

2750 ton ammoniumnitrat bakom Libanon-explosion

Förödelse efter explosion i Libanon. Foto: AP
Karta: Jonas Askergren

Ammoniumnitrat har använts vid terrorattentat. Men mycket pekar på att explosionen i Libanons orsakats av slarv.

Publicerad

Över 100 personer har dött efter explosionerna i Beirut, uppger Röda Korset i Libanon. Nära 4 000 personer har skadats, enligt Libanons hälsominister Hamad Hasan.

Libanons myndigheter uppger att explosionen orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat som under sex års tid har förvarats i en lokal i hamnen, utan tillräckliga skyddsåtgärder. Något som premiärminister Hassan Diab kallar ”oacceptabelt”.

– Det som har skett kommer inte att passera utan ett ansvarsutkrävande. De som är ansvariga för den här katastrofen kommer att få stå till svars.

Antalet döda och skadade väntas fortsätta stiga då delar av staden ligger i ruiner. Röda Korset uppger att hundratals skadade har tagits till sjukhus, men att många ännu sitter fast i rasmassor.

Libanons premiärminister Hassan Diab uppger att ammoniumnitratet hade lagrats i Beiruts hamn i flera år. Ammoniumnitrat är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra. Enligt Jimmie Oxley, kemiprofessor vid University of Rhode Island, är det under normala lagerförhållanden och utan höga temperaturer svårt att antända.

– Jag antar att det var en liten explosion som satte i gång reaktionen på ammoniumnitratet, säger han till AFP.

Ammoniumnitrat används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber vid en rad dåd världen över – bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002. Den norske massmördaren Anders Bering Breivik använde ämnet till den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011, och det användes även vid självmordsbombdådet i Stockholm 2010.

Libanons myndigheter har inte sagt vad som antände den brand som utlöste explosionen. Enligt lokala medier kan den ha orsakats av svetsarbete i lokalen.

Huvustaden - en katastrofzon

Libanons president Michel Aoun har utlyst tre dagars landssorg, och uppger att 100 miljarder lira, motsvarande drygt 570 miljoner kronor, ska tillgängliggöras från en nödfond.

Hela huvudstadsområdet klassas av landets säkerhetsråd nu som en ”katastrofzon” och Aoun meddelar att undantagstillstånd bör utlysas i hela landet under de kommande två veckorna. En kommitté är tillsatt för att utreda händelsen.

Flera timmar efter explosionerna, som inträffade på tisdagen strax efter klockan 18 lokal tid (klockan 17 svensk tid), brann det fortfarande i hamndistriktet.

Enligt flera icke-namngivna tjänstemän som både CNN och Reuters har pratat med tror varken Pentagon eller libanesiska myndigheter att det rör sig om en attack.

Utrikesdepartementet har inte fått information om att några svenskar ska ha förolyckats eller skadats i samband med explosionerna.

– Svenska ambassadens personal är oskadd, säger Sibel Missouri, vid UD:s presstjänst.