1 000 svenska fildelare får kravbrev

Foto: Spridningskollen

Delat filmer eller musik online? Nu letar Spridningskollen efter dig. Uppemot 1 000 personer kan komma få kravbrev skickade till sig under hösten, enligt företaget.

Från och med augusti kan personer som fildelat bli kontaktade med brev med krav på ersättning. Bakom breven ligger initiativet Spridningskollen, som på sin hemsida beskrivs så här: ”Initiativet består dels av en informationskampanj och dels av att upphovsrättsinnehavare nu kommer att börja tillvarata deras juridiska rätt och möjlighet att – utan domstolsbeslut – direkt begära skadestånd från fildelare”.

Spridningskollen drivs av Gothia Law som har avtal med rättighetsinnehavarna Scanbox, Atlantic, Crystalis Entertainment och Noble Entertainment. Företaget har spanat efter fildelare sedan i våras, och övervakar i dagsläget hur runt 150 film- och tv-serier fildelats illegalt via så kallade bittorrent-nätverk som exempelvis The Pirate Bay.

Spårningen av fildelare görs via IP-adresser. För den som betalar kravet händer inget, men vägrar någon kan det leda till rättsprocess.

– Man ställer ju ett krav, och om man får en invändning går man vidare till domstol, säger Gorgon Odenbark, talesperson för Spridningskollen till DN.

Enligt uppgift kommer man i ett första skede skicka ut kravbrev till mellan 500 och 1000 personer, som var och en ska krävas på 2000 kronor i skadestånd. Denna summa kan dock komma att höjas med tiden, uppger Spridningskollen.

Kritiken lät inte vänta på sig. Operatören Bahnhof registrerade själva raskt varumärket Spridningskollen:

Så här förklarar Spridningskollen själva:

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt