Youtube rensar anti-vaccinbudskap – har fimpat 130 000 inlägg i år

2021-09-30 07:23  
Youtube har sedan snart ett år gallrat ut desinformation om vaccin mot covid-19. Nu ska desinformation om alla typer av godkända vaccin tas bort från plattformen. Arkivbild. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Youtube har på ett år tagit bort 130 000 inlägg om vaccin mot covid-19 som plattformen bedömt innehålla skadliga lögner och desinformation. Nu tar nätbjässen ett steg till och inför samma policy även för inlägg om andra godkända vaccin.

– Detta går längre än vad vi redan gör, säger Matt Halprin, vice vd på Youtube, på en digital pressträff med journalister och faktagranskare.

– Vi utvidgar vår policy och förbjuder desinformation om vaccin som för närvarande ges och som är bekräftade som både godkända och effektiva av lokala hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen (WHO), tillägger han.

Det nya regelverket gäller från och med onsdag. Men det kommer ta lite tid innan det får fullt genomslag, enligt Halprin, som leder den grupp medarbetare på Youtube som avgör vad som är tillåtet att lägga ut på det sociala nätverket. Han ansvarar även för de anställda som har i uppdrag att ta bort inlägg som strider mot bolagets policy.

Gäller även folkvalda politiker

Regelverket gäller oavsett på vilket språk desinformationen om vaccin framförs och oavsett om budskapet kommer i en video, i kommentarer eller i en pågående livesändning. Och det gäller även för myndigheter och folkvalda politiker.

– Ja, absolut. Youtube har länge haft inställningen att vår policy gäller från allt från statschefer ned till enskilda användare och alla där emellan. Det görs ingen åtskillnad utifrån vem du är, säger Halprin.

Som exempel på inlägg som kommer tas bort nämner han påståenden om att godkända vaccin skulle orsaka autism, cancer, infertilitet eller att vaccinet skulle innehålla så kallade mikrochipp.

För att samtidigt inte kväsa vetenskaplig debatt och diskussion kommer det fortfarande att gå bra att publicera inlägg om vaccinprogram, vaccinförsök och historiska med- och motgångar för vaccin på Youtube. Det går även bra att publicera personliga erfarenheter av vaccin så länge inläggen inte bryter mot Youtubes allmänna riktlinjer om skadliga publiceringar. Användare kan också stöta på patrull om det finns ett mönster på Youtube-kanalen i fråga som syftar till att skapa motstånd mot vaccineringar.

Halprin tycker inte det går att peka ut några enskilda länder eller språk som särskilt problematiska.

– Desinformation om vaccin finns i alla länder och kulturer, åtminstone när det gäller covid-19-vaccin, säger Halprin.

Youtubes skärpta policy kommer efter en stundtals het debatt, inte minst i USA, om vilket ansvar nätjättar som Youtube, Facebook och Twitter tar för vad som sprids på deras plattformar.

"Dödar människor"

USA:s president Joe Biden satte i somras ned foten rejält och påstod att desinformationen på Facebook "dödar människor". Han backade i och för sig snabbt från den skarpa formuleringen och pekade i stället ut så kallade superspridare på de sociala nätverken som ansvariga, enligt tidningen The Washington Post.

Youtube har under pandemin tagit bort över en miljon inlägg med desinformation och falska påståenden om covid-19, enligt Halprin. Omkring 130 000 av dem har handlat om vaccin.

Redan före pandemin var det förbjudet att sprida "medicinsk desinformation" på Youtube – exempelvis i form av inlägg där det sprids vilseledande påståenden om obekräftade huskurer mot allvarliga sjukdomar.

– Det har varit förbjudet länge, säger Halprin.

Svår balansgång

Han bekräftar samtidigt att det alltid kommer att vara är en svår balansgång för Youtube när principen om yttrandefrihet ställs mot behovet att rensa ut skadliga inlägg.

– Men i grunden är vi en öppen plattform, säger Halprin.

Youtube satsar parallellt med utgallringen av vad som ses som skadliga vaccininlägg på att lyfta fram vaccininformation från vad som ses som pålitliga källor, medan inlägg som ligger i gråzonen får en nedtryckt plats.

– Som läkare är mitt mål att göra Youtube till en plats där människor kan hitta pålitlig hälsoinformation av hög kvalitet och leda dem till källor som sprider kunskap och hjälper dem att fatta välinformerade hälsobeslut, säger Dr Garth Graham, som leder Youtubes arbete på den fronten.

Fakta: Några exempel på desinformation

Hat, hot och vilseledande information i sociala medier kan spridas omedvetet av privata aktörer, men även av ekonomiska intressen som vill dra till sig trafik och annonsintäkter med spektakulära uppgifter. Det kan dessutom röra sig om aktörer som sprider uppgifter för att underminera förtroendet för Sverige och det svenska samhället, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det finns gott om olika typer av desinformation och konspirationsteorier om covid-19 och vaccin, enligt MSB. Här är några exempel:

  • Vaccinerna är framtagna under stress, är osäkra och har okända biverkningar.
  • Vaccinerna ger inte tillräckligt bra skydd mot smittan och sjukdomen.
  • Faran med pandemin överdrivs för att läkemedelsföretagen ska tjäna pengar.
  • Det skulle vara bättre att bli sjuk än att ta vaccinet.
  • Ökade fall av deltavarianten är i själva verket vaccinskador.
  • Nanofibrer i munskydd kan orsaka lungsäckscancer.
  • Unga behöver inte vaccin för skydd och ska därför inte vaccinera sig.
  • En stor majoritet av coronadödsoffren har varit fullvaccinerade.

Källa: MSB

Joakim Goksör/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer