Terrorpropaganda ska tas ner fortare med nya EU-regler

2018-12-06 13:29  

Bums bort med terrorpropaganda som sprids via nätplattformar som Youtube och Facebook. Det är grundlinjen i de nya EU-regler som medlemsländernas justitieministrar väntas bli enade om i Bryssel i dag, bara tre månader efter att förslaget lades fram.

– Man ska ha ett system där man kan utfärda en order om att plocka bort straffbart material. Det kan handla om terrorpropaganda eller hur man begår terrordåd och anvisningar om det eller uppmaningar till terrordåd, förklarar inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) på väg in till mötet.

Läs mer: EU: Terroristmaterial ska raderas inom en timme

Tanken är att sociala medier och andra plattformar ska ha en juridiskt ansvarig i varje land som kan nås med en order från berörda myndigheter om att inom en timme plocka bort det olagliga materialet.

TT: Och hur avgör man vad som är terrormaterial, så att inte legitima politiska åsikter stryker på foten?

– Vi har varit noga med att det man ska träffa måste vara straffbart – inte bara något som man kan tycka är olämpligt, säger Johansson i Bryssel.

Innan reglerna kan träda i kraft krävs även kompromissförhandlingar med EU-parlamentet.

Mer om: EU Sociala medier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt