Efter it-attacken: Alla Coop-butiker är öppna igen

2021-07-08 15:21  
Coop tvingades stänga en majoritet av landets butiker efter en it-attack. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani/TT

Coops samtliga butiker är åter öppna efter fredagens globala it-attack, som slog ut matkedjans kassasystem. Enligt Coop har inga utpressningskrav riktats specifikt mot matkedjan. – Vi har inte betalat några pengar, säger Coops vd Magnus Johansson.

Coop meddelar att från klockan 15.00 på torsdagen är alla butiker äntligen öppna.

–  Från och med nu har vi möjlighet att sälja varor på alla våra Coop-butiker i Sverige, säger Coops vd Magnus Johansson till TT.

Ett hundratal tekniker har arbetat intensivt med att starta om kassa för kassa manuellt, i butik efter butik.

Läs mer: Säkerhetshålet som lamslog Coop var redan känt

–  Det är det som har tagit tid, att vi har behövt skicka ut tekniker fysiskt till alla butiker i det vidsträckta butiksnätet som Coop har, säger Johansson och fortsätter:

–  Vi är många gånger en av de få butikerna i vissa delar Sverige och till och med den sista butiken på orten. Vi beklagar till våra kunder som inte kunnat handla.

Har inte betalat

Coop har polisanmält it-attacken som tvingade majoriteten av kedjans butiker att stänga.

–  Vi har försökt vara tydliga och transparenta att vi var en del av den globala cyberattacken. Vi har haft möten med företrädare från polisen och försett den med den information som de har bett oss om.

Läs mer: ”Attacken mot Coop kan vara precis vad vi behövde”

Enligt Coop har inga utpressningskrav adresserats specifikt mot matkedjan.

–  Vi har inte betalat några pengar, säger Magnus Johansson.

Inget tyder på att hackarna kommit över kundernas personlig data och kortuppgifter, enligt Johansson.

–  Våra professionella samarbetspartner noterar samma sak runt om i världen.

Global attack

Den omfattande så kallade ransomwareattacken inleddes i fredags och riktades mot det Miamibaserade mjukvaruföretaget Kaseya, som säljer it-tjänster till kunder globalt. Hundratals, kanske tusentals, bolag världen över har drabbats, bland dem Visma Esscom som förser Coop och andra svenska företag med kassalösningar.

–  Vi var ett av de företagen genom en underleverantör som hade mjukvaran. Men det var inte en attack riktad mot Coop, utan en attack riktat mot samhället i stort. Och det tror jag samhället och vi kommer behöva reflektera över efter det här.

Både självbetalningskassor och bemannade kassor slutade plötsligt att fungera på fredagskvällen. I söndags hade matkedjans lyckats öppna omkring 300 butiker för handel med en alternativ betallösning.

–  Nu ser vi värdet av kompletterande digitala betallösningar. Även onlinehandeln har fungerat som vanligt. Nu tittar vi på att ha det så vitt spritt i Sverige som bara möjligt.

Attacken har slagit hårt mot Coop, som hittills fokuserat på att få igång handeln så fort som möjligt.

–  Det är självklart stora ekonomiska värden som kan ha gått förlorade.

Fakta: Tusentals företag kan vara drabbade

Det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya som säljer it-tjänster till mängder av kunder världen över utsattes för en omfattande ransomware-attack på fredagen.

Tusentals företag världen över kan vara drabbade, däribland Visma Esscom som förser Coop och andra svenska företag med kassalösningar.

En ransomwareattack innebär att förövaren placerar mjukvara hos måltavlan, lyckas låsa hela dennes system och sedan kräver en lösesumma för att låsa upp det.

En hackergrupp som kallar sig Revil har pekats ut som ansvariga för attacken. Gruppen har, via sin blogg, krävt 70 miljoner dollar, motsvarande nästan 600 miljoner kronor, för att öppna systemen igen.

Enligt amerikanska FBI var det samma grupp som förra månaden gav sig på en av världens största köttkoncerner, JBS i Brasilien, i en liknande attack.

Enligt ett uttalande av USA:s president Joe Biden ska fredagens hackerangrepp utredas av amerikansk underrättelsetjänst.

Jonas Grönvik/TT

Mer om: Cybersäkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt