Ygeman efter 5g-beskedet: Huawei kan styras av Kina

2020-10-20 13:20  
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister. Foto: Nicklas Thegerström

Med ”världens hårdaste säkerhetslagstiftning” har digitaliseringsminister Anders Ygeman satt käppar i hjulet för Huawei. Men han hoppas på fortsatt goda relationer med Kina.

För att skydda svenska intressen är kinesiska telekombolagen ZTE och Huawei portförbjudna från svenska 5g-nät. Det har Post- och telestyrelsen (PTS) beslutat, i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Det sker med stöd av den nya lagen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft 1 januari 2020.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger att det är resultatet av att han förra hösten lade fram vad han anser vara ”en av världens tuffaste säkerhetslagsstiftningar”

– Det leder ju nu till att PTS efter dialog med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen ställt upp ett antal tuffare säkerhetskrav på operatörerna. Vilket gör att vi kommer att få ett säkrare 5g-nät och det tror jag är viktigt. 5g kommer att vara betydligt mer ingripande i våra liv än vad 4g och 3g har varit. Det finns fler prylar som blir uppkopplade och vi kommer att vara uppkopplade på nya sätt, då är det också rimligt att vi höjer säkerhetsnivån.

Läs mer: Huawei stängs ute från svenska 5g-näten

Varför kan Huawei och ZTE inte vara med och bidra till svenska 5g-nät?

– Säkerhetsmyndigheterna har i sin inlaga till PTS konstaterat att de ska uteslutas. Det görs ju då på grund av möjligheten att de kan styras av kinesiska underrättelseintressen med hjälp av den lagstiftning som finns i Kina i dag.

Vilka reaktioner har ni fått från kinesiskt håll?

– Jag har inte fått några reaktioner.

Det kan ju finnas en oro för att Kina hämnas med ett exportförbud mot exempelvis Ericsson. Bedömer du att det finns sådana risker?

– Jag hoppas inte att det faktum att Sverige ställer höga säkerhetskrav för våra mobila kommunikationer gör att våra relationer med Kina försämras eller förändras. Kina är en viktig handelspartner för Sverige och vi hoppas att det ska kunna vara så även i fortsättningen. Samtidigt så kan ju heller inte säkerheten i svenska radiokommunikationsnät vara beroende av svensk handelspolitik, utan vi måste säkerställa att våra mobila kommunikationsnät håller de högsta säkerhetsnivåerna.

Läs mer: Huaweis 5g-chef: ”Vi har aldrig påträffats med någon bakdörr”

I en krönika för ett år sedan kallade jag den nya lagen om elektronisk kommunikation för ”Huawei-lagen” Tycker du att det är rimligt att kalla den så?

– Nej, det tycker jag inte. Vår lagstiftning tar ju inte sikte på någon speciell aktör eller något speciellt land. Och jag noterade att Huawei själva hyllade den svenska säkerhetslagstiftningen och tyckte att flera andra länder borde ta över den svenska modellen.

Vi får väl se vad de säger nu.

– De kanske är snäppet mindre positiva i dag.

I fjol välkomnade Huawei den nya lagen

När Ny Teknik talade med Huaweis Kenneth Fredriksen för drygt ett år sedan kände han sig övertygad om att den nya lagen inte skulle ställa till några problem för Huawei.

– Vi välkomnar ytterligare fokus på säkerhet i telekomnäten. I de nya ekosystemen med många samverkande aktörer så blir det nödvändigt. Vi anser att myndigheter bör ha rättslig möjlighet att stoppa aktörer om det är dokumenterat att olovligheter görs i kritisk infrastruktur, sa Fredriksen då. Han tillade:

– Vi är övertygade om att vi kan följa alla lokala och globala säkerhetskrav, så för oss är en sådan lag inte ett problem.

Peter Ottsjö

Mer om: Huawei 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt