Ufo-experten: ”Det här har Pentagon inte velat erkänna tidigare”

2020-04-29 14:01  

Pentagon bekräftar att de ufo-videor som har florerat på nätet i flera år är äkta – ett unikt medgivande. Ny Teknik pratar med svenska ufo-experten Clas Svahn om händelsen: “Det här är värt att ta på allvar”.

De vid det här laget välkända filmerna på ufon visar sig vara äkta. ”Det luftburna fenomenet är fortfarande oidentifierat”, meddelade det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon i veckan.

Den ena filmen är från 2004, de andra två från 2015. Pentagon har alltså tagit god tid på sig att försöka identifiera objekten utan att lyckas. Att de nu går ut med detta anser ufo-experten Clas Svahn, som är vice ordförande och internationellt ansvarig för Ufo-Sverige, vara viktigt.

– Det är viktigt att Pentagon faktiskt säger att de inte kommit fram till något. Det betyder att det faktiskt sker okända möten för deras piloter, det är något man inte har velat erkänna tidigare, säger han till Ny Teknik.

Därför släpps filmerna nu

Och mötena låter dramatiska. För New York Times har löjtnant Ryan Graves, som flyger F/A-18 Super Hornet, berättat att ”grejerna” de såg kunde vara där ute hela dagen. Han berättar också att det oidentifierbara objektet ”kunde accelerera, sakta ner och sedan nå hypersoniska hastigheter”.

Läs mer: Så använder Kina 5g för att spåra coronaviruset

Just att objekten har skådats med både blotta ögat och kameran är en viktig detalj.

– Piloterna har sett det med sina egna ögon, det är inga synvillor eftersom man även har sett objekten med infraröda kameran. Det här är värt att ta på allvar.

Varför släpper Pentagon videorna nu?

– Trycket har varit stort på Pentagon. Jag är väl en av 10 000 personer som har skrivit till dem och bett om att få ut information om filmerna, det gjorde jag 2018. Jag fick brev för några månader sedan som sa att svaret skulle dröja. Så jag tror att man valde den enkla vägen och publicerade videorna själva.

Svahn tillägger att han ännu inte har fått något material om Pentagons undersökning.

Kommer du att få det?

– Allt tyder på att man inte vill avslöja vilka metoder man kan använda sig av eller vilka kunskaper man besitter. Det skulle avslöja vilken teknik USA har för att identifiera andra länders vapen, det vill man absolut inte.

Läs mer: Amazon visar tv-serie om Simon Stålenhags robotar: ”Trodde aldrig att mina teckningar skulle funka utomlands”

Clas Svahn har varit aktiv i Ufo-Sverige sedan 16 års ålder. Om han har några teorier om vad det är vi ser? Faktiskt inte. Svahn menar, vis av erfarenhet, att det är dumt att ta ut något i förskott, och i 98 procent av fallen kommer man till slut fram till vad det är som synts – att objektet faktiskt går att identifiera.

Vad är det ufo-filmerna visar?

Även om han inte har några teorier själv, så tar han del av andras. Till exempel har amerikanska militärer i andra sammanhang sagt att det har förekommit observationer av okända drönare nära millitära anläggningar.

– Många vill tro att det är en superdrönare från en annan makt. Intrånget har ägt rum längs kusterna vilket skulle kunna tala för att det rör sig om en främmande makt som flyger något obemannat föremål. Andra menar att det rör sig om ett amerikanskt experiment, så pass hemligt att inte ens Pentagon känner till det. Sen finns det de som tror att det kommer utifrån.

Teorierna ovan kommer inte från gissningar i kommentarsfält utan från Svahns nätverk av personer med kunskaper inom flygteknik och ufo-intresserade.

Vad skulle du vilja att vi ser på filmerna?

– Jag vill att vi får ett svar helt enkelt. Jag har hållit på med det här i 46 år. Jag har aldrig sökt ett visst svar – utan bara att det är ett svar. Sen om det rör sig militära experiment, besökare utifrån, eller nåt annat? Det spelar ingen roll, säger Svahn.

Viktor Krylmark

Mer om: Ufo Pentagon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt