Nu bekräftar Pentagon att ufo-filmerna är äkta

2020-04-28 10:09  
Vad är det vi ser? Foto: New York Times

Tre omtalade videoklipp på oidentifierade flygande föremål är autentiska. ”Det luftburna fenomenet är fortfarande oidentifierat”, skriver det amerikanska försvarsdepartementet.

Pentagon har bekräftat att tre videor som visar oidentifierade flygande föremål är äkta. En av dem är från 2004 och de andra två – som bland andra New York Times rapporterat om – från 2015. Det amerikanska försvarsdepartementet har också valt att publicera filmerna, som är identiska med de tre videor som länge cirkulerat på internet.

”Det luftburna fenomenet som kan observeras i videorna är fortfarande 'oidentifierat'“, skriver det amerikanska försvarsdepartementet.

I en video kan man höra förvåningen hos stridspiloter på träningsuppdrag över delstaten Florida. Ett av planens kameror följer ett oidentifierat flygande objekt som först flyger i en rak linje, för att sedan stanna, hovra och rotera.

Läs mer: ”Kolla, den roterar” – här fångar stridspiloter märklig farkost på film

”De flyger alla mot vinden. Vinden är 61 sekundmeter...kolla på den där grejen...kolla på den där grejen, den roterar.”

Löjtnant Ryan Graves, som flyger F/A-18 Super Hornet, har till New York Times berättat ”att de här grejerna kunde vara där ute hela dagen”. Graves uppgav att ”de kunde accelerera, sakta ner och sedan nå hypersoniska hastigheter”.

Löjtnant Graves återgav dessutom ett minne av en händelse vid flygbasen Virginia Beach. En pilot i Graves division ska ha återvänt från ett uppdrag och sett ut som om han fått en chock.

– Jag kolliderade nästan med en av de där sakerna, sa piloten till Graves.

”Saken” i fråga beskrevs som en ”ring innesluten i en kub” och hade flugit rakt mellan två av divisionens plan, som vid tillfället befann sig bara omkring 30 meter från varandra.

Läs mer: Så använder Kina 5g för att spåra coronaviruset

Före den incidenten hade piloterna spekulerat i att deras observationer kanske handlade om ett hemligt program för avancerade drönare. Men det verkade inte sannolikt att ett sådant program, om det existerade, skulle äventyra piloternas säkerhet.

Att Pentagon valt att offentliggöra filmerna tycks stärka det antagandet. ”Departementet har slagit fast att auktoriserad publicering av dessa videor inte röjer några känsliga resurser eller system”.

Peter Ottsjö

Mer om: Ufo Pentagon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer