Test: Sony Xperia 10 II – ”Mobilernas svar på Skoda Fabia”

2020-09-20 07:06  

Vill du ha en pålitlig, enkel mobil utan massa flärd? Sonys nya mellanprismobil är verkligen inget skrytbygge, men den har förmodligen allt du behöver i en telefon, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Samsung, Huawei och Apple skräder sällan med orden när de presenterar sina nya mobiltelefoner. Det är ständigt revolutionerande teknik, spännande material och otroliga kamerasensorer.

Har du tröttnat på skrytet och att lägga 10 000 spänn på en flashig mobil, trots att du egentligen bara vill ringa lite samtal, kolla mejlen och ta en bild på någon fin utsikt ibland? Sluta leta, Sony har allt du önskar.

Den nya mellanprismobilen Xperia 10 II gör nog ingen exalterad, men vilken brukstelefon det är. Ett Android-telefonernas svar på Skoda Fabia, en maskin som helt saknar charm men gör sitt jobb utan några krusiduller.

Telefonen är Sonys mellanprismobil, och den har fått en snudd på otrolig uppdatering sedan förra årets upplaga. Oled-skärm, snabbare processor, mer lagring, IP-klassning, större batteri, ny design och vettigare kamera.

Det är ärligt talat en enorm uppgradering, även om ingenting på något sätt är omvälvande. Nej, det otroliga är snarare att Sony gått från en undermålig billighetsmobil till att leverera en otroligt prisvärd arbetshäst.

Läs mer: Test: Surface Book 3 – ”Drömdatorn behöver ett ansiktslyft”

Välbekant format

Sony behåller sitt långsmala format med 21:9-skärm. I jämförelse med flaggskeppet Xperia 1 II känns 10 II så klart lite enklare. Skärmen är mindre, skärmkanterna större och ramen är i plast i stället för aluminium. Den dedikerade kameraknappen har tyvärr också fått stryka på foten.

I vanlig ordning väljer Sony att sätta selfiekameran i en tjock skärmkant i överdel, och inte i någon utskärning eller utstickande sensorpanel. Personligen föredrar jag den lösningen, även om mobilen annars kanske kunnat kapa en centimeter på längden.

Foto: Sony

Något annat som är sig likt i den nya Xperia-serien är avsaknaden av ansiktsigenkänning. I stället gäller en fingertrycksavläsare som sitter på sidan av mobilen. Det här är den fjärde Sony-telefonen jag testat med samma design, och även den här gången har jag enorma problem med att få den att känna igen mitt fingeravtryck om jag inte är extremt noga med hur jag placerar tummen.

Oled-skärmen är skarp och har en schysst färgåtergivning, men känns aningen liten i dagens flora av jättetelefoner. Jag vet att vissa uppskattar det, men om man vill kolla på film, spela spel eller bara surfa med lite mer inlevelse passar större och bredare skärmar bättre.

Läs mer: Test: Svenska Urbanista London utmanar Apple Airpod Pro

Trista kameror

Kameratrion är vad du kan förvänta dig på en modern telefon. Huvudkameran på 12 MP har en brännvidd på 26 millimeter och får sällskap av en ultravidvinkel och ett teleobjektiv med en brännvidd på 52 millimeter. Det hade nog marknadsförts som tre gångers optisk zoom hos en vanlig tillverkare.

Men Sony är ju inte en vanlig tillverkare, utan ett företag med lång och gedigen bakgrund inom kameratillverkning. På flaggskeppet Xperia 1 II är det just kamerorna som är det starkaste försäljningsargumentet. På budgetmobilen är de, av naturliga skäl, nerskalade.

Foto: Sony

Tyvärr lite för mycket. Huvudobjektivet hade kanske varit lysande för en handfull år sedan, men känns i dag lite som en axelryckning. Det ger bra bilder i bra ljus, men är inte jättemycket att hurra för annars. Vidvinkeln och zoomobjektivet känns i befintligt skick nästan överflödiga, som att de är hämtade från en lägre prisklass än resten av bygget. De är helt klart telefonens svagaste punkt.

Batteritiden är desto bättre, brukstelefon som den är klarar den problemfritt en laddfri dag. Kanske rentav två med sparsamt bruk kombinerat med Sonys utmärkta batterisparläge.

Läs mer: Test: Sony Xperia 1 II – ”Kameramobil för den som vill fota manuellt”

En helt okej mobil

På mjukvarusidan är Sonys Android-version föredömligt avskalad, här finns i princip bara standardapparna (du får också välja om du vill installera ett antal Sony-specifika appar). Tyvärr så saknas dock Sonys egentillverkade appar för att fota och filma manuellt, som lyfter upplevelsen på Xperia 1 II.

Överlag är det, om det inte framgått av inledningen till texten, ingen telefon jag blir jättesugen på att använda. Fast dålig är den verkligen inte. Den är avskalad, rimligt prissatt och ytterst funktionell, men knappast kul. Funkar den ekvationen för dig, är Xperia 10 II en fullträff.

”En smartphone som kan mer än du tror”, lyder Sonys egen slogan för Xperia 10 II. Det är sant, för den som dömer mobilen vid en snabb blick förväntar sig nog inte mycket av den. Men den kan nog rulla många mil för det.

Sony Xperia 10 II

Operativsystem: Android 10.

Mått: 157 x 69 x 8,2 millimeter.

Skärm: 6 tums oled-skärm (2 520 x 1 080 pixlar).

Vikt: 151 gram.

Minne: 4 GB ram och lagring på 128 GB (kan utökas med microSDXC).

Systemchip: Snapdragon 665.

Kamera: 16 mm ultravidvinkel (8 MP, f/2.2), 26 mm huvudkamera (12 MP, f/2.0), 52 mm teleobjektiv (8 MP, f/2.4).

Batteri: 3 600 mAh.

Pris: Cirka 3 990 kronor.

Övrigt: 3,5 millimetersuttag, fingertrycksavläsare, kapslingsklassad IP 65/68, dubbla sim-kort.

Simon Campanello

Mer om: Sony Xperia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt