Test: Samsung Galaxy Buds 2 – ”Låter bra, men har ett stort minus”

2021-09-12 08:00  

Ny Tekniks Viktor Krylmark testar hörlurarna Samsung Galaxy Buds 2. Ett par riktigt bra hörlurar tycker han, om det inte vore för det där lilla haveriet.

Jag och Samsung Galaxy Buds 2 kommer inledningsvis väldigt bra överens. Hörlurarna synkar snabbt med telefonen, appen är lättnavigerad och fin, hörlurarna är små och nätta. De bönformade lurarna sitter bra och bekvämt i mina öron. Men, ska sägas, när jag använt dem ett par gånger kan jag syna bristerna. Mer om det lite längre ner. 

Du kan räkna med oväntat klart, nästan kristalligt ljud. Det får man vara nöjd med. Möjligen något klen bas dock. När jag i vintras satt och lyssnade på en hörlurspresentation av en annan tillverkare skröt de om att deras högtalarelement pumpade bas på ett bra sätt. Det var roligt uttryckt tyckte jag, och pedagogiskt. Man får en bild av hur de små elementen i öronen kämpar på, svettas! För att möta känslan man vill ha när man startar Spotifys spellista Beast mode. I det här fallet, med Galaxy Buds 2, tycker jag nog att baspumpandet är något klent. Men det är en smaksak förstås.

Galaxy Buds 2 kommer med aktiv brusreducering (ANC) och möjlighet till genomlyssning. Jag tycker båda lägena gör jobbet. Dämpar, eller släpper in det omgivande ljudet på ett tillfredställande sätt. 

5 timmars lyssningstid utlovas av Samsung, som totalt kan bli 20 timmar totalt med laddningsasken. Speltiden kan dock variera, beroende på inställningar i appen.

Läs mer: Test: Oneplus Buds Pro – ”Designmiss sänker lurarna”

Hörlurarna är mest lämpade för android-enheter. Det är bara i den miljön Galaxy wearable-appen finns. Hörlurarna går att parkoppla med IOS, men då får du leva med en högst begränsad upplevelse. 

Vad gäller mikrofonerna så får jag höra av de jag pratar med att min röst är klar och tydlig. Men att det också uppstår en sorts klingande kliniskt ljud? Som att jag befinner mig i en väldigt steril miljö. Operationssal typ. Lite svårt att beskriva, och när jag spelar in mig själv kan jag förstå vad de menar.  

Svagheter? 

Jo, de finns där också. Mitt största problem med dem är den snygga designen. Ursäkta? Låt mig förklara. Den polerade och fina ytan på utsidan av hörlurarna gör att man inte riktigt lär sig var touchplattorna ligger. Så om hörlurarna hamnar ur läge och man behöver rätta till dem är det väldigt lätt att man råkar aktivera genomlyssning eller pausa det man lyssnar på. Det får ändå ses som irriterande. Design vann över funktion. 

Lite längre upp skrev jag om hur bekvämt och stadigt de sitter i öronen. Det visade sig att det gäller bara när jag sitter still. I förpackningen får man en uppsättning om tre par silikonpluggar. I snålaste laget kanske. Jag har testat alla tre, men inget tycks göra att hörlurarna sitter still – när jag rör på mig. I kombination med det jag skrev om touchplattorna på hörlurarna så hände det både en och två gånger att jag råkade lägga på mitt under pågående samtal. Vet du vad man blir då? Sur.   

IPX2-klassningen. Hallå? Vad hände här? Det betyder att de står emot ”en liten mängd droppvatten”, vilket hos människor kan översättas till ”måttligt svettskyddade”. Att träna med dem bör då mer eller mindre undvikas. 

Appen 

Jag gillar den. Här dyker man in i en värld av pigg design och användarvänlighet. Det är inga krusiduller. Man gör sina inställningar och sen låter man appen vara.  

Enda svagheten i appen är att man har 6 equlaizer-lägen. Välj mellan ”Normal”, ”Basförstärkning”, och så vidare. Här hade jag gärna haft möjlighet att dra i reglagen själv.  

En fiffig funktion i appen är att du kan stämma av så att hörlurarna sitter som de ska. För det vet man inte alltid. 

Omdöme Samsung Galaxy Buds 2 

Jag tycker hörlurarna är helt ok. Efter första stunden av test var jag egentligen frälst. Funderade på att en vettig rubrik på testet skulle vara att ”så bra att jag aldrig vill ta av mig dem”. Vidare testning nyanserade dock mina känslor för hörlurarna. 

Läs mer: Test: LG HBS-FN7 – ”Den rytande basen är inte riktigt där”

Det är ett par hörlurar av hög kvalitet. De är nätta, smidiga och ljudet går egentligen inte att klaga på. Men det är ett problem att man inte riktigt vet var styrningsplattorna på hörlurarna sitter. Att råka pausa när man ska rätta till en lur i örat är faktiskt väldigt irriterande, speciellt när man jobbar i blindo. 

Och det där med IP-klassningen då. Det är ett haveri. 

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt