Test: Oneplus Buds Pro – ”Designmiss sänker lurarna”

2021-09-08 08:00  

Oneplus nya, lite lyxigare lurar är stilrena och låter bra. Men designmissar drar ner helhetsintrycket, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello. 

Vad är Oneplus Buds Pro? 

För första gången släpper Oneplus ett par true wireless-lurar med aktiv brusreducering (ANC). Om du är bekant med det kinesiska märket kan du säkert gissa dig till vad du har att vänta. 

Oneplus Buds Pro är kort och gott mycket hörlur för pengarna (1 690 kronor). De är stilrena, sitter bra, låter bra och har en rejäl batteritid och blixtsnabb snabbladdning. På pappret är det mycket som ser rätt ut. Men det finns ett par irriterande kompromisser. 

Läs mer: Test: Withings Scanwatch – ”Snygg klocka men den får mig att sucka högt”

Hur känns Buds Pro?  

Buds Pro kommer i mattsvart eller vitt, och både etui och hörlurar känns oväntat lyxiga jämfört med många av Oneplus andra produkter. Jämfört med ett par Airpods, guldstandarden för true wireless, är lurarna lite bulligare, och skaftet är klätt i ett metallhölje.  

De sitter dessutom väldigt bra i öronen. Det är inga rena träningslurar, men de håller sig på plats bra både i gymmet och när jag är på språng. Jag kan utan problem ha dem i öronen ett par timmar, vilket verkligen inte är fallet med alla in ear-hörlurar jag stött på.

Foto: Oneplus

Hur fungerar Oneplus Buds Pro?  

Att para lurarna med en Oneplus-telefon är, som sig bör, slående enkelt. Bara öppna etuiet och koppla upp. På bolagets egna mobiler finns en kontrollmeny inbyggd i operativsystemet där du kan ändra inställningar.  

På Iphone och Android-mobiler från andra tillverkare krävs appen HeyMelody, som väl inte är direkt frånstötande, men inte känns särskilt smidig att använda. Lurarna passar helt enkelt bäst om du redan är inkörd i Oneplus ekosystem.  

Själva hörlurarna har en knapp som du kan använda för att pausa musiken, byta låt eller svara i telefon. Tyvärr finns ingen möjlighet att ändra volym genom att interagera med själva hörlurarna.  

Genom att klämma åt hörlurarna går det också att växla mellan brusreducering, dynamisk brusreducering (som anpassar nivån efter omgivningen, funkar sådär) och transparent läge.  

Håller du inne några sekunder till aktiveras något som Oneplus kallar för Zen mode, ett läge som jag aktivt undviker. Då spelar hörlurarna upp lite avslappnade ljud eller "white noise" så att du kan lugna ner dig och hitta inre ro, antar jag. Undertecknad upplever motsatt effekt, men jag antar att det är individuellt. 

Läs mer: Test: Oneplus Nord CE – ”Inget för den med höga krav”

Vad är bra med Oneplus Buds Pro? 

De låter fint även om ljudet är väldigt bastungt och de är imponerande stabila. Jag tappar aldrig kopplingen till telefonen, och har inga problem med ljudet under hela tiden jag testar hörlurarna. Det låter kanske självklart, men i min erfarenhet dras många true wireless-lurar med irriterande buggar.  

Brusreduceringen är inte den allra kraftfullaste jag stött på, men den vrider på ett hyfsat potent sätt ned volymen på biltrafiken när jag promenerar till jobbet. 

Samtalskvaliteten är också mestadels bra. När jag sitter i lugn och ro på mitt kontor får jag beröm för den goda ljudkvaliteten i både videomöten och över telefon. När jag går hem från jobbet med lite Göteborgs-vind och liv och rörelse runtomkring fångar mikrofonerna dock på tok för mycket kringljud.  

Gedigen batteritid och blixtsnabb snabbladdning är också trevligt att ha. Med brusreduceringen påslagen klarar hörlurarna runt fem timmar i öronen, och med laddetuiet som backup blir det totalt 28 timmar (eller 38 timmar utan brusreducering). 

Foto: Oneplus

Vad är dåligt med Oneplus Buds Pro?  

Den enskilt största missen är att hörlurarna saknar volymreglage. Jag försöker att inte låta för småsint nu, men det är ett närmast oförlåtligt fel hos ett par trådlösa hörlurar. Att behöva plocka upp mobilen ur fickan eller väskan för att justera volymen är inte - jag repeterar: inte! - något som känns modernt år 2021.  

Av oklara skäl har Oneplus också underlåtit att bygga in stöd för att koppla upp hörlurarna mot två enheter samtidigt. När jag vill byta ljudkälla från mobil till dator måste jag alltså manuellt koppla ifrån dem från telefonen, och sedan ansluta dem till datorn. Det sägs dock att stöd för denna funktion kommer via en mjukvaruuppdatering så småningom. 

En tredje liten grej är att hörlursappen saknar inbyggd equalizer, om det är något du gillar att pilla med. Du får helt enkelt nöja dig med det ganska basiga ljudet som Buds Pro bjuder på.

Läs mer: Test: Ipad Pro – ”Slöseri med M1-chipet”

Omdöme 

Buds Pro är tveklöst Oneplus bästa hörlurar, och ett rejält kliv framåt från förra årets trådlösa in ears. Som så många andra Oneplus-produkter får du väldigt mycket för pengarna, även om det absolut går att få bättre ljudkvalitet, mer rejäl brusreducering och lite smartare funktionalitet om du går upp lite i pris.  

Allra bäst är de om du redan äger en Oneplus-mobil, och inte vill koppla upp dem mot någon annan enhet. Och inte bryr dig om att behöva justera volymen genom att fingra på mobilen - som en barbar!

Specifikationer: Oneplus Buds Pro

Batteritid hörlurar: 5/7 timmar med/utan ANC (40 mAh). 

Batteritid med etui: 28/38 timmar med/utan ANC (520 mAh).  

Snabbladdning: 10 timmar på 10 minuter. 

Vikt hörlurar: 4,35 gram (hörlurar), 52 gram (etui). 

Frekvens: 20 Hz - 20 000 Hz. 

Bluetooth: 5.2. 

Kapslingsklassning: IP55 (hörlurar), IPX4 (etui). 

Pris: 1 690 kronor. 

Simon Campanello

Mer om: Oneplus Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt