Test: Macbook Pro 14 och 16 – ”Allt gammalt blir nytt igen”

2021-11-24 08:45  

Apple har lånat ur historien och kastat in sitt nya monsterchip i mixen. Nya Macbook Pro-serien egentligen bara en akilleshäl: priset. Ny Tekniks Simon Campanello har testat Macbook Pro 14 och 16.

Vi har samlats här i dag för att ta avsked och hedra minnet av några historiska snedsteg.   

Vi vill särskilt nämna den märkliga touch baren, vars existens lyckligtvis ser ut att bli en parentes i historien. Vi skänker också en tanke åt ultrabooks utrustade med enbart ett minimalt antal usb c-portar, och hoppas att de snart är ett minne blott.  

Låt oss också tänka på vår gamla följeslagare butterfly-tangentbordet, som visserligen redan ligger i jorden sedan länge men likväl tål att lyftas som avskräckande exempel för kommande generationer.  

Kort sagt. Låt oss begrava Apples alla märkliga designmissar, och istället fokusera på vad vi har framför oss. En ny Macbook Pro som lånat det bästa från sina förfäder, och samtidigt åtgärdat föregångarens många brister.  

Synd bara att den är så satans dyr. 

Läs mer: Moto G200 ger maxad prestanda till lågt pris

Design: Det bästa från förr

Magsafe-kontakten är tillbaka. Foto: Simon Campanello
 

Förra året gjorde Apple ett monumentalt skifte när bolaget gick över till egendesignade Arm-processorer. Men på ytan var datorerna sig lika.  

Hösten 2021 blev det dags att ge utsidan samma ansiktslyft. Macbook Pro-serien ser rejält annorlunda ut, även om den numera klassiska metalliska finishen är densamma. 

Datorerna har blivit bulligare, lite mer fyrkantiga, lite större och lite högre. Dessutom väger de lite mer. Jag upplever dem som lite mindre strama i tilltalet, och väldigt trevliga både för ögat och ergonomin. 
En anledning till att datorerna är lite större än tidigare är att det begränsade portutbudet har utökats. Usb c/Thunderbolt 4-portarna har fått sällskap av hdmi och minneskortsläsare – och den omhuldade Magsafe-porten är tillbaka.  

Den medföljande textilklädda laddsladden känns lyxig, och jag kommer på hur mycket jag saknat den smidiga lilla magnetiska kontakten. En sak jag däremot inte saknat är att bära med mig en extra laddare. Lyckligtvis går Macbook Pro fortfarande att ladda via usb c-portarna (fast på Macbook Pro 16 kan du i dagsläget inte få riktigt lika hög effekt via usb c som Magsafe).  

När jag slår upp locket på datorn är det två saker som är omedelbart uppenbart. Touch baren är borta och skärmen har fått en liten haka.  

Det förstnämnda är väl inget att sörja över. När Apple presenterade den lilla pekskärmen som ersatte funktionstangenterna såg det onekligen ut som en kul gimmick. Men för 99 procent av användarna verkar remsan förblivit en gimmick, och nog känns fysiska tangenter mer effektiva.  

Nu är funktionstangenterna tillbaka. Bara fingertrycksavläsaren återstår, och den har fått en ny design med en liten metallring. Funktionellt sett är den ruskigt snabb och jag har hittills inte märkt att den missat en enda avläsning. 

Läs mer: Apples Ios 5.2 tillåter anhöriga att nå kontot efter dödsfall

Foto: Apple

Skärm: Vad konstig du är, lilla notch 

Så har vi den där lilla sensorpanelen som huserar webbkameran. Den vi lärt oss älska, eller ja, i alla fall acceptera på våra mobiltelefoner. Nu finns den även på Macbook Pro. Här har Apple krämat in en webbkamera med 1080p-upplösning – en minst sagt välkommen nyhet i Mac-kretsar. 

Efter att ha använt de nya datorerna ett par veckor är min reflektion att det är precis som med notchen på mobilen. Den sticker i ögonen en liten stund, och väcker en irritation. Men efter en vecka eller så har jag glömt bort att den finns.  

Det har dock inte mjukvaran på datorn. Eller kanske skulle jag snarare säga att både operativsystem och applikationer verkar helt omedvetna om att sensorpanelen existerar.  

Till att börja med linjerar inte sensorpanelen med toppmenyn i MacOS. Vilket ibland får en säkring att brinna av i huvudet på mig. Det hade väl inte varit jättesvårt för Apple, som är kända för att ha ett järngrepp om hela tillverkningskedjan, att lösa?  

Programmen på datorn tar inte heller någon hänsyn till att panelen finns där. Vilket gör att menyalternativ och dylikt kan råka gömma sig bakom den. Inte ett jättevanligt problem, men när det uppstår känns det onödigt. Förmodligen kommer detta att bli bättre i takt med att program anpassas för de nya datorerna, men i dag är det ett (litet) irritationsmoment. 

Varför linjerar inte notchen med något annat? Foto: Simon Campanello

Men det största irritationsmoment är väl att vi får en sensorpanel men ingen Face ID? Apple har i övrigt krämat in varenda funktion du kan tänka dig i sina monsterburkar, så det hade bolaget väl kunnat bjuda på. Jag menar, var och varannan dussin-laptop på pc-sidan har redan stöd för Windows Hello.  

Okej, vi fastnade lite i en detalj här. Så fort jag vant mig vid sensorpanelen förtjusas jag istället av skärmarna. Framförallt 14-tummaren, genom att radikalt minska skärmkanterna får vi en laptop som är i stort sett lika smidig att bära runt på som 13-tummaren den ersätter – men den extra skärmytan gör rejäl skillnad.  

Sedan är själva bildkvaliteten fenomenal. Det här är Apples första skärmar med mini-led, där tusentals små led-lampor lyser upp skärmen bakifrån. Det ger möjlighet till otrolig svärta och kontrast i bilderna. 

Ljus är skärmen också. Den kan nå upp till 1 600 nits i ljusstyrka när du visar HDR-innehåll, men under normala förhållanden opererar vi snarare kring 500 nits. Samtidigt har bilduppdateringsfrekvensen ökat till 120 Hz, vid testtillfället saknar dock de flesta appar (inklusive Safari!) stöd för detta. Det kommer så klart förbättras med tiden. 

Läs mer: 30 år efter idén – nu får doldisen Facebook att bli Meta

Ljud: Ett oväntat nöje 

Burkiga och skräniga laptophögtalare är ett minne blott. Apple har redan sedan tidigare krämat in bättre och fylligare ljud i 16-tumsmodellerna, men den ny Pro-duon tar ljudkvaliteten ytterligare ett steg.  

Det är så klart ingen musikanläggning, men jag blir flera gånger positivt överraskad över hur bra ljud som dessa bärbara datorer levererar. De sex högtalarna klingar högt, rent och fint. Dessutom har Macbook Pro fått stöd för Dolby Atmos, så det är något av ett nöje att kolla på en Netflix-serie med sylvass skärm och ordentligt ljud. 

Läs mer: Apple börjar sälja reservdelar till Iphone och Mac

Prestanda: Bäst på det mesta 

De nya Macbook Pro-modellerna går att köpa i ett gäng olika konfigurationer och bygger på två nya versioner av M1-chippet som lanserades för ett år sedan.  

M1 Pro:

 • 8-10 cpu-kärnor 
 • 14-16 gpu-kärnor 
 • 16 neuralkärnor 
 • 200 GB/s minnesbandbredd 
 • Upp till 32 GB unified memory 
 • En videokodningsmotor 
 • En Prores-motor 

M1 Max:

 • 10 cpu-kärnor 
 • 24-32 gpu-kärnor 
 • 16 neuralkärnor 
 • 300 GB/s minnesbandbredd 
 • Upp til 64 GB unified memory 
 • Två videkodningsmotorer 
 • Två Prores-motorer

Läs mer: Apple-veteraner ska göra M1-utmanare för Windows-datorer

Äntligen lite portar! Foto: Simon Campanello

Benchmarktester visar att båda chipen blåser de flesta av konkurrenterna på laptopmarknaden av banan i många arbetslaster. Vid exportering av videofiler kan datorn med M1 Max-chip i vissa fall vara flera gånger snabbare än både förra årets Macbook Pro med M1-chip och topputrustade pc-datorer. 

På spelfronten får Apple fortfarande stryk av pc-datorer, vilket nog till stor del kan förklaras av att de flesta dataspel inte är optimerade för Apple Silicon utan för x86-processorer. Apples emuleringsverktyg Rosetta 2 gör i regel ett bra jobb i att få x86-appar att flyta på bolagets Arm-kretsar, men det finns begränsningar. 

Något som imponerar är att datorerna både är kraftfulla och energisnåla. Nu har de dessutom begåvats med lite större batterier. Resultatet är att 16-tumsdatorn jag testar klarar inte bara en utan nästan två hela arbetsdagar utan laddning.  

“Titta, så där ska det se ut!”, vill jag skrika åt min nötta jobbdator som knappt klarar en tågresa utan att klaga på lågt batteri.

Läs mer: Det här är allt vi vet om Oneplus 10 Pro

Omdöme: Problemet är priset 

Efter ett par veckor med de nya Macbook Pro-modellerna är jag såld. Sett till funktion, prestanda och design är det idel lyft mot de senast årens Apple-datorer.  

Tyvärr är det ingen dator jag som enkel tangentbordsknackare skulle kunna köpa med gott samvete. Det där Pro-tillägget i namnet gör faktiskt rätt för sig, det känns otänkbart att köpa en av de nya Macbookarna om man inte behöver den massiva prestandan.  

Den billigaste instegsmodellen är en Macbook Pro 14 för 23 995 kronor. 16-tummaren kostar snudd på 30 000 i sitt enklaste utförande. Då har basmodellerna till råga på allt bara 16 GB minne, en siffra som knappast osar professionalism. Apples uppgraderingspriser är också regelrätt hutlösa. 5 000 kronor extra kostar det, bara för att lägga till lika mycket minne till. 

Att Apples datorer är dyra är så klart ingen nyhet för någon. Det känns däremot extremt futtigt att släppa instegsmodeller som inte har en acceptabel minnesmängd för en proffsanvändare, och ändå kostar skjortan. 

Men med det sagt. Har du gått och väntat på att köpa en ny Macbook och sysslar med prestandatunga uppgifter på jobbet, då är det helt klart köpläge. Här får vi en ny och på alla vis förbättrad design, ett ordentligt utbud av portar och dessutom har Apple Silicon fått mogna till sig ett år så att allt fler appar har ordentligt stöd.  

Teknisk specifikation Macbook Pro 14 (2016)

Mått: 1,55 x 31,26 x 22,12 cm. 

Vikt: 1,61 kg. 

Systemkrets: M1 Pro eller M1 Max. 

Lagring: 512 GB till 8 TB.  

Minne: 16-64 GB. 

Skärm: 14,2 tums liquid retina XDR med 120 Hz uppdateringsfrekvens (3 024 x 1 964 pixlar). 

Batteritid: Upp till 17 timmar. 

Laddning: Upp till 96 W. 

Portar: SDXC, Magsafe, hdmi, 3,5 millimeter, 3 x Thunderbolt 4/Usb-c. 

Kamera: 1080p.  

Anslutning: Bluetooth 5.0, Wifi 6. 

Pris: Från 23 995 kronor. 

Teknisk specifikation Macbook Pro 16 (2016)

Mått: 1,55 x 31,26 x 22,12 cm. 

Vikt: 1,61 kg. 

Systemkrets: M1 Pro eller M1 Max. 

Lagring: 512 GB till 8 TB.  

Minne: 16-64 GB. 

Skärm: 16,2 tums liquid retina XDR med 120 Hz uppdateringsfrekvens (3 456 x 2 234 pixlar). 

Batteritid: Upp till 21 timmar. 

Laddning: Upp till 140 W. 

Portar: SDXC, Magsafe, hdmi, 3,5 millimeter, 3 x Thunderbolt 4/Usb-c. 

Kamera: 1080p.  

Anslutning: Bluetooth 5.0, Wifi 6. 

Pris: Från 29 995 kronor. 

Simon Campanello

Mer om: Apple Macbook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt