Test: Iphone 12 Pro Max har världens bästa mobilkamera

2020-11-23 13:52  

Om du har råd med Iphone 12 Pro Max, och gillar stora telefoner så får du en kamera som levererar i nästan alla situationer, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Och här är vinnaren. Efter att Ny Teknik testat Iphone 12 Mini, Iphone 12 och Iphone 12 Pro så kan vi konstatera att vi sparade den bästa till sist: Iphone 12 Pro Max. Den är utrustad med en kamera som fångar detaljer jag aldrig tidigare sett i bilder tagna med en mobil. I synnerhet glänser kameran vid ogynnsamma ljusförhållanden. Det är en klar förbättring jämfört med redan utmärkta Iphone 12 Pro.

Iphone 12 Pro Max kommer inte att tilltala alla. Till att börja med kostar den från 13 800 kronor (128 GB lagring). Med sin 6,7-tumsskärm är det den största Iphone Apple någonsin släppt och som inte det vore nog väger den 228 gram, vilket är snudd på kriminellt.

Men kameran.

Läs mer: Test: Iphone 12 Mini – ”En prestandabest i miniatyrformat”

Ja, innan jag berättar mer om den så ska jag passa på att påminna om att jag redan sagt det mesta om den här modellen i mitt test av Iphone 12 och Iphone 12 Pro – och är du nyfiken på det finns artikeln här.

Iphone 12 Pro Max (till vänster) och Iphone 12 Pro. Foto: Peter Ottsjö

12 Pro och 12 Pro Max har långt fler likheter än de har skillnader. De få skillnaderna har dock stor betydelse.

Standardkameran är likadan för 12 Mini, 12 och 12 Pro. Den har en större bländare jämfört med exempelvis Iphone 11 Pro (f/1.6 istället för fjolårets f/1.8) och Apple uppger att den fångar 27 procent mer ljus. Iphone 12 Pro Max är utrustad med samma bländare men har en större sensor som släpper in hela 87 procent mer ljus än vad Iphone 11-modellerna mäktade med. Pro Max har också en ny typ av optisk bildstabilisering med flyttbar sensor som sägs anpassas till huvudkameran 5 000 gånger per sekund.

I min kamerarulle finns redan bevis för vad Pro Max-kamerans biffigare prestanda betyder i praktiken. Det är framförallt en bild – tagen i farten – som har golvat mig.

Foto: Peter Ottsjö

Motivet är en tråkig parkeringsplats utanför ett storköp efter mörkrets infall, men kolla själva på allt kameran har fångat upp: detaljerna i den blöta asfalten där strålkastaren från den vita bilen och skuggan från den svarta återges. Hur man kan urskilja priset på reklamskylten i bakgrunden och till och med gatlyktorna ännu längre bort. Hur distinkt och tydlig stoppskylten är. Jag har bara tagit en trist bild, men kameran har på egen hand gjort den intressant.

Läs mer: Test: Välj Iphone 12 - eller vänta på Max och Mini

Resultatet blir inte alltid lika övertygande och skillnaden mellan en 12 Pro och 12 Pro Max kan vara svår att hitta i bilder tagna i dagsljus. Men vill man vara säker på att man har störst chans att fånga något bra i alla situationer är det Pro Max-modellen som gäller.

Foto: Peter Ottsjö

Selfiekameran är samma som i övriga Iphone 12-modeller. Foto: Peter Ottsjö

Hög dynamisk omfång fångar nyanser i det mörka och det ljusa. Foto: Peter Ottsjö

Morgontåget. Foto: Peter Ottsjö

Lika betagen är jag inte av telefotoobjektivet. Jämfört med Pro-modellens 52-millimetersekvivalent har Pro Max 65 millimeter och det ger 2,5 x optisk zoom istället för 2. Det är naturligtvis trevligt att komma lite närmre motivet på avstånd, men inget jag skulle hosta upp några extra tusenlappar för. Och om telefoto på en mobiltelefon är det viktigaste i ditt liv föreslår jag att du köper en ny modell från Huawei.

Finns nackdelar med kameran

Att huvudkameran är så mycket bättre än allt annat just nu – inklusive den som sitter i Iphone 12 Pro – har sina nackdelar. För det första blir kontrasten i kvalitet mellan huvudobjektivet, ultravidvidvinkelobjektivet och telefotoobjektivet desto mer påtaglig. Bilder tagna med de två senare ser genomgående blekare ut, om än fortfarande bra.

Högtalare och lightning-port. Foto: Peter Ottsjö

För det andra innebär de större sensorerna att kameramodulen på baksidan skjuter ut betydligt mer jämfört med Iphone 12 Pro och långt över anständighetens gräns. Men jag antar att det är priset man tvingas betala.

Utöver kamerorna då? Jo, som jag noterat är Iphone 12 Pro Max den största Iphone jag försökt få mina små händer runt. Iphone 11 Pro Max-användare lär dock inte märka någon större skillnad. Måtten är snarlika och årets Max väger bara två gram mer än motsvarande modell ifjol. Skärmen har dock utökats, från 6,5 tum till 6,7, tack vare ett större screen to body-förhållande.

Läs mer: Första intrycket av Apple Silicon: ”Länge sen jag blev så imponerad”

Jag vidhåller att Oneplus 8 Pro har årets bästa mobilskärm, men du kommer knappast bli besviken på kvaliteten i 12 Pro Max. Utöver den snåla 60-hertzuppdateringen – som jag redan ondgjort mig över – finns det inget att anmärka på.

Det är en smaksak, men jag föredrar grafitfinish framför den som kallas silver. Foto: Peter Ottsjö

En annan viktig förbättring är det större batteriet. Med 3687 mAh försvinner den batteriångest man får med Iphone 12 Pro.

Det här är telefonen för den som vill ha extra allt och den kan göra amatörfotografer till proffs med bara ett knapptryck. Iphone 12 Pro Max må vara ett omständigt namn, men det är onekligen passande i år.

Iphone 12 Pro Max i siffror

Operativsystem: Ios 14

Mått: 160,8 x 78,1 x 7,4 millimeter.

Vikt: 228 gram.

Skärm: 6,7-tums oled-skärm (1284 × 2778 pixlar, 458 ppi) med uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Minne: 6 GB och lagring på 128/256/512 GB.

Systemchip: A14 Bionic.

Kamera: Huvudkamera 12 MP (f/1.6), ultravidvinkel 12 MP, (f/2.4, 120 grader), selfiekamera 12 MP (f/2.2), telefoto 12 MP (f/2.2, 2,5 x optisk zoom), lidarsensor.

Mobilnät och anslutningar: 5G (sub-6 GHz),4G, Wifi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0.

Batteri: 3687 mAh.

Pris: Från 13 789 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt