Test: Iphone 12 Mini – ”En prestandabest i miniatyrformat”

2020-11-17 13:22  

Iphone 12 Mini är en oväntat lyckad mix av prestanda och design i ett litet format. Men storleken innebär också tydliga begränsningar, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Det är Apples minsta telefon sedan Iphone 5S. Trots är nya Iphone 12 Mini överraskande vass, och ur flera aspekter också det mest spännande syskonet i den pinfärska Iphone 12-familjen.

Det här är alltså Iphone 12:s kaxiga lillasyster. En telefon som innehåller samma kraftfulla systemprocessor (A14 Bionic), oled-skärm, 5g-stöd och kamerasystem som Iphone 12 – fast i ett mindre format. Och med ett startpris som ligger drygt 1 000 kronor under storebror.

Ny design och vassare mobilchip

Konceptet är beprövat. Apple framhåller gärna sig självt som en innovatör av rang, men Sony har i flera år släppt miniatyrversioner av sina flaggskeppstelefoner. Oavsett det känns Iphone 12 Mini som en frisk fläkt i en mobilbransch som under flera år har varit besatt av större och större skärmar.

I och med Iphone 12 har Apple gett sina telefoner en uppfräschad look. Borta är de mjuka, rundade kanterna hos fjolårets Iphone 11. Det nya utseendet hos Iphone 12 Mini tar oss istället åtta år tillbaka i tiden, till Iphone 5. Här snackar vi om en design med knivskarpa, rätvinkliga kanter, en rejäl metallram som löper runt telefonen och glas på fram- och baksidan. Inget revolutionerande, men designen är genomarbetad och byggkvaliteten är alldeles utmärkt. Ramen i metall ger ett bra grepp, men baksidan är rätt hal. Något slags mobilskydd är alltså att rekommendera.

Iphone 12 Mini känns nätt i handen, men ger mycket skärm på en liten yta. Foto: Kalle Wiklund

Framsidan på Iphone 12 Mini pryds av en oled-skärm på 5,4 tum. Skärmen sträcker sig nästan hela vägen ut kanterna, med undantag för sensorfältet (med bland annat selfiekameran och face id) i toppen som påminner om en haka.

Oledskärm i toppklass

Screen-to-body-förhållandet är ett begrepp som ofta dyker upp i mobiltester. I korthet handlar det om hur stor del av framsidan som består av skärmyta. I fallet med Iphone 12 Mini rör det sig om 85,8 procent. Det gör att skärmen är betydligt större än motsvarande hos Iphone SE, trots att nya Mini är mindre sett till måtten. Nytt för i år är också att Apple använder ett skärmglas som har förstärkts med keramiska nanokristaller. Det ska ge glaset ett avsevärt bättre skydd mot tappskador, vilket är välkommet med tanke på hur pass hal Iphone 12 Mini är att hålla i.

Apple är erkänt duktiga på skärmar, och nya Mini-modellen är inget undantag. Oled-skärmens skärpa, kontrast, färgomfång och ljusstyrka är i toppklass. Mini-storleken gör också att jag, en person med relativt små händer, för en gångs skull når över hela skärmen med en hand för en gång skull. Det är riktigt trevligt.

Det mindre formatet har dock sina förbehåll. Skillnaden i skärmstorlek jämfört med övriga Iphone 12-modeller känns begränsande när jag gejmar eller tittar på film på Iphone 12 Mini. Upplevelsen blir helt enkelt inte lika immersivt för att använda ett slitet tech-modeord (betydelse: uppslukande). Jag, som skriver med tummarna, kan också tycka att det virtuella tangentbordet är något litet i porträttläge på 5,4-tumsskärmen. Det blir en hel del feltryckningar. Många har också surnat till över att Apple inte gett Iphone 12-modellerna en högre skärmuppdateringsfrekvens än 60 hertz. Det gör att animationerna i gränssnittet inte är lika snabba som hos ärkerivalerna Samsungs eller Huaweis lyxmodeller.

Apples 5nm-processor levererar

I en krönika från i somras anklagade jag Apple för att ha offrat teknisk innovation för en rekordvärdering på börsen. Nu täpper Apple till truten på mig genom att gå i bräschen för mobilchip i 5 nanometers tillverkningsteknik. Än så länge är Apple och Huawei ensamma om systemprocessorer i den storleksordningen, men Samsung jagar efter.

Precis som föregångaren A13 har A14 Bionic sex processorkärnor: två högpresterande kombinerat med fyra energisnåla och högeffektiva. En viktig skillnad jämfört med tidigare Apple-chip är att den nya systemprocessorn kan utföra fler instruktioner parallellt. Den dedikerade ai-processorn, som Apple kallar “neural engine”, har numera 16 kärnor och en ny accelerator för maskininlärning som ska ge en markant förbättrad prestanda när gäller exempelvis bildbehandling och röstigenkänning.

Enligt Apple ska A14 Bionic dessutom ha ett större cacheminne än föregångarna. Hur mycket större har bolaget inte velat specificera. Men skillnaden i prestanda är märkbar. Tydligast blir det när vi öppnar ett gäng applikationer i snabb följd. Iphone 12 Mini är infernaliskt kvick på att läsa in innehållet. Den är också blixtsnabb på att växla mellan öppna appar, oavsett hur många jag öppnar.

"Kraftfullaste lilla telefon jag testat"

Apple utlovar dessutom snabbare grafik och en “spelupplevelse av konsolklass”. Inom det området är förbättringarna inte lika framträdande. Iphone 12 Mini har inga problem att hantera de mest grafiktunga IOS-spelen, men känns inte som ett stort kliv framåt. Minin blir också märkbart varm efter intensivt spelande, något som förmodligen har sin förklaring i den mindre storleken och begränsningar när det gäller kylning.

Oavsett: Det här är utan tvekan den kraftfullaste lilla telefon jag har testat. Någonsin. Min känsla är att Iphone 12 Mini kommer att fortsätta leverera bra prestanda i många år framöver. Stöd för 5g och wifi 6 gör dessutom att telefonen känns betydligt mer framtidssäkrad än till exempel Iphone SE.

Utmärkt kamera – med vissa brister

A14 Bionic ger även förbättringar på ett annat viktigt område, nämligen fotografi. Optiken på Iphone 12 Mini utgörs av två kameror. Huvudkamera är på 12 megapixel och har fått en större bländare i år (f/1.6 istället för f/1.8 hos Iphone 11). Ombord finns också en ultravidvinkelkamera, även den på 12 MP. Kamerasystemet drar också nytta av en vassare bildsignalsprocessor ombord på A14-chipet.

Hårdvaran backas dessutom upp av Apples kameramjukvara där bland annat ai-funktionen Deep fusion har uppdaterats. Just denna finess ska hjälpa till med bättre bilder i svag till medelstarkt ljus genom att använda artificiell intelligens för att analysera “mängder av exponeringar”.

Iphone 12 Mini-bilder har överlag en lite mer stram färgåtergivning än motsvarande från Android-konkurrenter. Foto: Kalle Wiklund

Resultatet då? Jodå, Iphone 12 Mini levererar överlag en riktigt bra bildkvalitet. Foton tagna med huvudkameran har fina färger med ordentlig stuns, utmärkt skärpa och ett bredare omfång mellan högdagrar, de ljusaste partierna i bilder, och skuggorna. Detta är särskilt tydligt i porträttbilder. F/1.6-bländaren, med ett större ljusinsläpp, och tidigare nämna Deep fusion-finess gör också sitt när det bättre skärpa och detaljrikedom i bilder tagna i mörkare miljöer. Iphone 12 Mini saknar dock lidar-sensorn som finns hos 12 Pro och Pro Max.

Ultravidvinkelskameran är lite av en besvikelse. Den stora behållningen är den breda bildvinkeln på 120 grader, som gör att riktigt mycket av ditt motiv samt omgivningen kommer med. Zoomar du in lite i den tagna bilden upptäcker du dock att skärpa och detaljåtergivning allt som ofta är betydligt sämre än hos huvudkameran.

Desto mer imponerande är videoinspelningen. Iphone 12 Mini fångar rörlig bild i upp till 4K-upplösning med 24, 30 eller 60 bildrutor per sekund. Nytt för i år Dolby Vision-stöd, en hdr-teknik som använder metadata för att förbättra kontrast och färger kontinuerligt under uppspelning. Bildkvaliteten i videoklippen, såväl i 4K som i lägre upplösningar, är alldeles strålande. Det är en klarhet i färger och detaljer som få kan matcha.

Batteritid en stor besvikelse

Det mindre formatet hos Iphone 12 Mini innebär en del ofrånkomliga begränsningar. Jag har redan nämnt att skärmen kan kännas något liten i vissa sammanhang, och att kylningen verkar påverkad av storleken. Men det är sådant som man kan leva med, eller i alla fall lära sig att acceptera. Desto värre är det med batteritiden.

Här är skillnaden tydlig gentemot Iphone 12 Pro-modellerna och Android-konkurrenter i toppklass. I vårt test, där vi maxade spel, webbsurf och strömmad video, kom vi upp i drygt fem timmars batteritid. Under mer normala omständigheter klarar sig Iphone 12 Mini nätt och jämnt genom en dags användning. Bättre kan ni, Apple.

Fyrkantigare form. Iphone 12 Mini återanvänder designnen från åtta år gamla Iphone 5. Foto: Kalle Wiklund

Stöd för snabbladdning i upp till 20W finns, men då måste man ha en strömadapter som klarar det. Varken laddare eller hörlurar ingår, så adapter måste köpas till om man inte har en sedan tidigare.

"Iphone 12 Mini är ett styrkebesked från Apple"

En roligare batterinyhet är den trådlösa magsafe-laddaren. Det är en ringformad liten platta som fäster mot baksidan på Iphone 12-telefonerna med hjälp av två magneter inuti telefonen. Notera att jag skriver “rolig” och inte “superpraktisk”.

Väl ansluten kan magsafe ladda i upp till 12 watt, vilket är en lägre effekt än hos övriga Iphone 12-modeller (där max är 15W). Att magsafe-laddaren dessutom kostar 500 kronor gör den knappast känns livsviktig. Däremot pekar den ut en intressant riktning framåt. Vem vet, på sikt kanske magsafe-laddaren helt ersätter lightningporten i Apples telefoner.

Trots en del brister är Iphone 12 Mini en extraordinär telefon. Det är inte den snabbaste, kraftfullaste eller mest funktionsspäckade mobilen på marknaden. Men att man har kunnat packa ihop så pass mycket prestanda i ett mindre format är inget annat än ett styrkebesked från Apple.

Här är Iphone 12 Mini

Operativsystem: Ios 14

Mått: 131,5 x 64,2 x 7,4 millimeter.

Skärm: 5,4-tums oled-skärm (2340 × 1080 pixlar, 476 ppi) med uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Vikt: 164 gram.

Minne: 4 GB och lagring på 64/128/256 GB.

Systemchip: A14 Bionic.

Kamera: Huvudkamera 12 MP (f/1.6), ultravidvinkel 12 MP, (f/2.4, 120 grader), selfiekamera 12 MP (f/2.2).

Mobilnät och anslutningar: 5G (sub‑6 GHz),4G, Wifi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0.

Batteri: 2227 mAh.

Pris: Från 8 695 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Iphone 12

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt