Test: Välj Iphone 12 - eller vänta på Max och Mini

2020-10-29 13:49  

Med klassisk design känns Iphone ny och fräsch igen – och tar bättre bilder än någonsin. Men låt dig inte luras av allt prat om 5g, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Det här är ett test av Iphone 12 och Iphone 12 Pro. Ny Teknik återkommer med tester av Iphone 12 Pro Max och Iphone 12 Mini. I den här texten kommer du dock att förstå hur de fyra modellerna skiljer sig åt.

Ett tankspritt ögonblick och min Iphone 12 Pro flyger ur handen. Sekunderna av ovisshet när enheten hamnat med skärmen nedåt mot golvet. Jag gissar att ni är bekanta med känslan. Klarade den sig?

Jag hade egentligen inte för avsikt att testa det Apple hävdar är ett stryktåligare material i nya Iphone 12. Med hjälp av specialglasmästarna Corning (mest kända för Gorilla Glass, som skyddar nästan varje smarttelefon) har de fyra modellerna i Iphone 12-familjen begåvats med en ”keramisk sköld”. Glaset på framsidan är förstärkt med keramiska nanokristaller och skärmen sträcker sig till telefonens kant. Enligt Apple kan användaren förvänta sig ett fyrdubblat skydd mot tappskador, jämfört med fjolårets Iphone 11-enheter.

Min Iphone 12 Pro klarade fallet, men från midjehöjd mot trägolv var det naturligtvis ingen större prövning. Youtubekanalen Everything Apple Pro har visat att Iphone 12-skärmen kan klara tapp mot betonggolv från över tre meters höjd.

En av få smarttelefoner jag ägt där glaset spruckit var en Iphone 4S. Det var i januari 2012 på promenad i den chilenska kuststaden Valparaiso. I ena sekunden var enheten splitterny och i nästa var den bara splitter.

Nerifrån och upp: Iphone 11, Iphone 12, Iphone 12 Pro och Iphone 4S. Foto: Peter Ottsjö

De ljusa modellerna är Iphone 12 och 12 Pro. Den gula är en Iphone 11 och den svarta är en Iphone 4S. Foto: Peter Ottsjö

Iphone 12 har fått mig att associera till den perioden i mitt liv. Designen med platta kanter som kännetecknade Iphone 4- och 5-modellerna har redan gjort comeback i de senaste årens Ipad Pro-utgåvor och nu är den tillbaka även på Iphone.

Den är iögonfallande. Både nostalgisk och modern på samma gång. Iphone 12 har en ram av aluminium, medan 12 Pro begåvats med rostfritt stål. Utöver kamerahus och sidoknappar finns nästan inga utbuktningar, vilket ger en ovanligt solid känsla, till och med med Apple-mått mätt. Att de är IP68-klassade och klarar 30 minuter i vatten på sex meters djup kan man nästan se på dem.

Tunnare än man kan tro

På andra håll riskerar den okulära besiktningen att bråka med ens intuition, speciellt om jag lägger fjolårets Iphone 11 bredvid Iphone 12 och 12 Pro. Visst är de nya modellerna tjockare än den ett år gamla telefonen? Nej, de platta kanterna ger en synvilla: 12/12 Pro är 0,9 millimeter tunnare.

Visst har väl Iphone 11 en större skärm? Också det antagandet är felaktigt. Elvan är visserligen längre och bredare, men lcd-skärmen stannar på samma 6,1 tum som 12/12 Pro. Screen-to-body-förhållandet har utökats till 86 procent, jämfört med 79 procent för Iphone 11.

En desto synligare skillnad – både när man slår på skärmen och när man betraktar det stora hålet i plånboken – är att Apple helt och hållet skippat lcd-teknik till förmån för oled. Iphone 11 började på 9 200 kronor, medan Iphone 12 startar på nästan 10 000 kronor. Då ingår inte (av miljöskäl enligt Apple) vare sig laddare eller hörlurar. Däremot följer en usb-c-till-lightning-kabel med i kartongen.

Iphone 12 Pro. Foto: Peter Ottsjö

Testenheterna Ny Teknik mottagit är silver (12 Pro) och vit (12), vilka får betraktas som de tråkigaste i uppställningen. Iphone 12 har annars en pigg grön variant, en elegant blå och en Product Red-röd. För Iphone 12 Pro finns grafit, guld och något Apple kallar ”stillahavsblå”. Alla känns mer attraktiva än silvermodellen, men å andra sidan syns inte fingeravtrycken mot de ljusa glasbaksidorna på våra enheter.

Oled på samtliga modeller

Jag känner med dem som tycker att en lcd-skärm till ett lägre pris var fullt tillräckligt för basversionen av Iphone 11-serien. Visserligen går det fortfarande att köpa en 11 om man så önskar – för strax under 7 000 kronor numera – men är man ute efter en Iphone 12 är det oled som gäller för både 12 Mini, 12, 12 Pro och 12 Pro Max. Sedan går det förstås inte att förneka att oled är en förbättring jämfört med lcd. Parat med den utmärkta högtalaren har det varit en fröjd att se och höra exempelvis Bruce Springsteen-filmen Letter to You på Apple TV Plus på en Iphone 12 Pro.

Dessvärre har Apple inte gjort sig besväret att addera 120-hertzuppdatering eller ens 90 hertz till sina skärmar. Det är svårt att förstå. Att Iphone 12-seriens nya systemkrets A14 Bionic – en av de första med 5-nanometersteknik – kanske är den mest kraftfulla på marknaden just nu kommer inte att säga dig så mycket. Visst är 12 och 12 Pro kvicka, men den där omedelbara och påtagliga snärtigheten som man fått med årets Oneplus-, Samsung- och Huawei-modeller kan inte återskapas på skärmar som stannar på 60 hertz.

Iphone 12 Pro har telefotoobjektiv och lidarsensor. Foto: Peter Ottsjö

Iphone 12 får nöja sig med två kameror på baksidan. Foto: Peter Ottsjö

Kamerahuset och priset undantaget är skillnaderna mellan Iphone 12 och 12 Pro försumbara. Det rostfria stålet är en av faktorerna som gör att 12 Pro väger 25 gram mer än Iphone 12. Det är en skillnad som faktiskt känns när man håller dem i var hand. Oled-skärmarna är nästan identiska. Iphone 12 börjar på 64 GB lagring och har ett minne på 4 GB; 12 Pro börjar på 128 GB och har begåvats med ett minne på 6 GB.

Som du hör är det inte dessa skillnader som gör att Iphone 12 Pro kostar 2 500 kronor mer än Iphone 12. Däremot sitter det fler kameror och sensorer i Pro-modellen. Om det motiverar den extra kostnaden är diskutabelt.

Extra kamera på Pro-modellen

På Iphone 12 Mini, Iphone 12, Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max används samma typ av selfiekamera. Dito för ultravidvinkelkameran. Standardkameran är likadan för 12 Mini, 12 och 12 Pro. Den har en större bländare jämfört med exempelvis Iphone 11 Pro (f/1.6 istället för fjolårets f/1.8) och Apple uppger att den fångar 27 procent mer ljus. Iphone 12 Pro Max är utrustad med samma bländare men har en större sensor som ska släppa in hela 87 procent mer ljus än vad Iphone 11-modellerna mäktade med. Pro Max har också en ny typ av optisk bildstabilisering med flyttbar sensor.

Läs mer: Test: Huawei Mate 40 Pro – Bra nog att klara sig utan Google?

Skiljelinjen mellan 12 och 12 Pro är telefotoobjektivet och lidarsensorn. Med Iphone 12 Pro ges en 2x optisk zoom (vilket är mjäkigt jämfört med Samsungs och Huaweis 2020-flaggskepp), och 2,5x på Iphone 12 Pro Max. Båda Pro-modellerna är utrustade med lidar.

All denna hårdvara får förstås av hjälp av allt mer sofistikerad mjukvara. Fjolårets ”deep fusion” gör comeback, där artificiell intelligens analyserar ”mängder av exponeringar” för att bibehålla detaljer i den sortens murriga inomhusbelysning man till vardags alltid brottas med. Apple har vässat den programvara som ger dynamiskt omfång (mer känt som hdr) och adderat hdr-formatet Dolby Vision för videoinspelning.

Porträtt i nattläge. Foto: Peter Ottsjö

Det dynamiska omfånget är större i Iphone 12. Foto: Peter Ottsjö

Ultravidvinkelkameran kröker inte bilden lika hårt jämfört med fjolårets Iphone 11. Foto: Peter Ottsjö

Foto: Peter Ottsjö

Jag kan bara konstatera att det märks. Ironiskt nog är det svårare att se skillnaden i resultat mellan Iphone 11 och Iphone 12 om man bara tittar på bilderna på en telefonskärm. Men på en större skärm syns det direkt. Foton tagna med Iphone 12 har mer stuns i färgerna, skarpare texturer och, ja, ett större omfång mellan högdagrar och skuggor. Och även om jag kan tycka att Samsung och framförallt Huawei bitvis har vassare kameror i sina senaste modeller så har jag alltid gillat att Apple har en något stramare färgåtergivning än sina konkurrenter. Bilderna blir inte några övermättade färgklickar utan påminner mer om det mina ögon ser.

Samtliga objektiv har nu nattläge, men det är tydligt att huvudkameran hanterar dålig belysning bäst.

Lidar tillhör framtiden

Att stoppa in en lidarsensor i en Iphone – som är fallet med 12 Pro och 12 Pro Max – vore overkill om enda syftet var att låta användaren ta fina porträttbilder i mörker. Här är det uppenbart att Apple bäddar för den dag då vi använder smarta glasögon som komplement eller ersättning till smarttelefonen. Redan nu kan time of flight-sensorn bidra till mer avancerade augmented reality-upplevelser men bakom en platt skärm man har i handen kommer det aldrig att bli mer än en gimmick. Bland ar-utvecklare är dock lidar i en Iphone en stor händelse. Om ni vill förstå varför kan ni läsa mitt test av Ipad Pro eller spana in det här reportaget om morgondagens internet.

Lidarsensorn är för övrigt inte den ena nykomlingen på baksidan. På alla fyra modeller sitter numera magneter: en ringformad i mitten på enheten och en mindre fyrkantig strax under. På dessa ytor kan en ny typ av magsafe-laddare (magsafe var tidigare mest förknippat med en laddsladd till Macbook-datorer) anslutas som ger trådlös ladding upp till 15 W. Den lilla platta puck Apple bifogade till vårt test kostar 500 kronor, men det är nästan värt priset bara för att känna behaget när den klickar fast mot en Iphone 12. Eftersom magsafe-laddaren är qi-kompatibel fungerar det att lägga äldre enheter på den. Men med magneter bak blir den mer användbar. Jag kan vrida pucken så att sladden riktas uppåt och fortsätta ladda telefonen även om jag lyfter upp den. Magneterna är ganska starka: om jag håller i sladden och inte dinglar för hårt släpper inte puck och telefon taget om varandra. Ett ekosystem av tillbehör som stöder magsafe – kreditkortshållare, fodral och så vidare – har redan börjat ta form.

Klent batteri

Lika glad blir man inte av de klena batterierna i årets modeller. Med 2 815 mAh klarar man sig nätt och jämnt genom dagen vid någorlunda normal användning. Räkna med en hel del batteriångest.

När Apple lanserade de fyra Iphone 12-modellerna var det under parollen ”hi, speed”. Eftersom Apple varje år pressar fram snabbare kretsar var det knappast deras processorer som åsyftades.

Det var förstås 5g.

På ett sätt är det rätt och rimligt att Iphone 12-familjen har stöd för 5g. För det första hade Apple känts hopplöst förlegade om företaget avstått från 5g även i år. Och för det andra betyder det att den som köper en ny Iphone i år kan vara säker att den är redo för en framtid där 5g kanske, kanske, blir användbart för privatanvändare. Operatörerna tycks dock än så länge inte ha några idéer om vad det skulle kunna vara.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Z Fold 2: ”Vikbara mobiler är framtiden”

Jag tror att streaming av spel kan få sitt genombrott, men för många användare kommer det under de närmsta åren inte vara någon påtaglig skillnad mellan 4g- och 5g-nät. Kunder i USA kan köpa en Iphone med stöd för 5g på millimeterbandet och dess mer extrema egenskaper, av det enkla skälet att USA är ett av få länder där millimeterbandstekniken rullats ut kommersiellt. Här i Sverige är det 3,5 GHz-bandet som gäller, som blir tillgängligt inom kort (Tele 2 har dock hunnit smygstarta på 3,5-bandet).

Köp Iphone 12 - eller vänta

Så, om du bestämt dig för att köpa en ny Iphone 12 – vilken av dem ska du välja? Det är nästan enklare att säga vilken du inte ska välja: Iphone 12 Pro. Om du ändå är beredd att hosta upp 2 500 kronor extra så kan det vara värt att vänta och se vad vi tycker om Iphone 12 Pro Max när den kommer om några veckor. Visst hamnar du på nästan 14 000 kronor då, men å andra sidan kommer du hem med en större skärm och en på pappret (ännu) bättre kamera.

Om du tycker att 6,1 tum är fullt tillräckligt och kan leva utan det ganska blygsamma telefotoobjektivet så är Iphone 12 rätt modell för dig. Pro-modellens ram i rostfritt stål är visserligen tjusig de få gånger den inte är full av fingeravtryck. Iphone 12 har dessutom roligare färger att välja bland. Och vill du ha en Iphone 12 i miniformat så kommer det snart en sådan.

Lidarsensorer, 5g-stöd och magneter: årets Iphone-modeller har teknik som ingen annan Iphone haft tidigare. Ändå är det gamla vanliga som avgör: storleken på skärmen, kvaliteten på kameran och priset du är beredd att betala. Det är alltså inte bara den klassiska designen som gör att mycket känns som förut.

Iphone 12 och Iphone 12 Pro - i siffror

Operativsystem: Ios 14

Mått: 146,7 x 71,5 x 7,4 millimeter.

Skärm: 6,1-tums oled-skärm (1170 x 2532 pixlar, 460 ppi) med uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Vikt: 164 gram (Iphone 12)/189 gram (Iphone 12 Pro).

Minne: 4Gb och lagring på 64/128/256 GB (Iphone 12), 6Gb och lagring på 128/256/512 (Iphone 12 Pro)

Systemchip: A14 Bionic.

Kamera: Huvudkamera 12 MP (f/1.6), ultravidvinkel 12 MP, (f/2.4, 120 grader), selfiekamera 12 MP (f/2.2) (Iphone 12/12 Pro). Telefoto 12 MP (f/2.0, 2x optisk zoom), lidarsensor (Iphone 12 Pro).

Batteri: 2815 mAh.

Pris: Från 9900 kr (Iphone 12). Från 12500 kronor (Iphone 12 Pro).

Peter Ottsjö

Mer om: Iphone 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt