Test: Apple Watch Series 5 – ett mellanår för smartklockan

2019-10-18 06:00  

En klocka som alltid visar tiden får Apple-fans att jubla. Men det räcker inte, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Snabbfakta: Apple Watch Series 5.

 • Boett: 40 eller 44 millimeter i aluminium, rostfritt stål, titan eller keramik.
 • Operativsystem: Watch OS 6.
 • Skärm: 977 kvadratmillimeter skärmyta, 368 x 448 pixlar (44 mm). 759 kvadratmillimeter skärmyta, 324 x 394 pixlar (40 mm).
 • Egenskaper: Elektrisk hjärtsensor, optisk hjärtsensor, gyroskop, accelerometer, ljussensor, kompass, gps, barometrisk höjdmätare.
 • Pris: Från 4995 kronor (gps) eller från 6195 (gps + mobilnät).
 • Plus: En fantastisk smartklocka har blivit snäppet bättre. Är alltid påslagen.
 • Minus: Inga stora skillnader jämfört med Series 4 som kom ifjol. Dyr.

Iphone är i första hand en portal till ens digitala liv och i andra hand en telefon. Apple Watch är i första hand en personlig hälsomätare, som praktiskt nog kan visa vad klockan är. Telefon och klocka: de gamla begreppen klamrar sig fast i prylar som sedan länge förminskat begreppens betydelse.

Som hälsomätare känns årets uppdatering av Apple Watch, som kallas Series 5, rätt så poänglös. Att användaren nu kan ringa 112 även i utlandet utan vare sig mobilabonnemang eller utan att ha en Iphone i närheten är inte mycket att komma med. Åtminstone inte jämfört med fjolårets Apple Watch-modeller, som bestyckats med ekg-mätare och falldetektering.

Ekg-mätare och falldetektering är just den sortens funktioner som berättigar Apple-klockans existens. Funktioner som gör den till något mer än en nedgraderad mini-Iphone som man bär runt handleden. Några lika omstörtande nyheter har Series 5 inte bjuda på.

Läs mer: Test: Iphone 11 – ”Tråkig mobil, men underbar kamera”

Å andra sidan kan den uppmärksamme direkt se att det är en Series 5 jag bär. Med äldre modeller slocknade skärmen efter 15 sekunder och aktiverades först när användaren lyfte armen. Nu har Apple – efter gissningsvis mycket möda och besvär – lyckats lista ut hur skärmen kan vara påslagen hela tiden, utan att batteritiden påverkas.

Det sker med hjälp en blandning av material till de lager av tunnfilmstransistorer som gömmer sig bakom glaset på oled-skärmen. Dels LTPO, eller lågtempererat polykristallint kisel och oxid (low-temperature polysilicon and oxide). Dels IGZO, som är en förkortning för indiumgalliumzinkoxid.

Med LTPO går det att styra vilka pixlar som är på eller av. Med IGZO, förklarar sajten Ifixit, kan man kontrollera spänningen för varje enskild pixel och på så sätt bestämma hur ljus pixeln är och vilken kombination av rött, grönt och blått som ska visas.

I pressmeddelandet för Series 5-klockan lade Apple till att den har ”en drivrutin med ultralåg strömförbrukning, en integrerad krets med effektiv strömhantering och en ny ljussensor.”

Kan alltid se vad klockan är

Bland annat innebär det här att Apple kan variera skärmuppdateringsfrekvensen. Det senare kan man faktiskt se genom att bara studera urtavlan på nya Apple Watch. När klockan släcker ner sitt vakna läge blir det inte helt svart, utan urtavlan ändrar skepnad. Ljusstyrkan minskar och sådant som sekundvisare har städats undan för att Apple ska kunna sänka skärmuppdateringsfrekvensen.

Resultatet är – hör och häpna – ett armbandsur där man alltid kan kolla vad klockan är, utan att behöva lyfta armen mot ansiktet.

Andra nyheter:

 • App Store har tagit steget till Apple Watch. Med tanke på hur mycket information Apple måste klämma in på den begränsade ytan är den helt okej. Men så fort man vill söka efter en app är man i grundläget utlämnad åt diktering. Genom att trycka hårt i sökfältet kan man dock byta språk till engelska och därefter söka genom att rita bokstäver med en funktion som Apple kallar scribble. Ja, du hör ju själv att det förblir enklare att leta efter Watch-appar på en Iphone.
 • Series 5 har fått en magnetometer och därmed en kompass-app. Den är visserligen tjusig, men tekniken har varit standard på smarttelefoner i åratal. En praktisk funktion är att kompassen är integrerad i Apples app för kartor och därmed kan visa i vilken riktning användaren går. Man kan tänka sig att det är användbart för löpare som lämnar telefonen hemma och har den Apple Watch-modell som kan kommunicera via mobilnät. För Series 5 börjar den modellen på omkring 6200 kronor, vilket är 1200 kronor mer än den utan stöd för mobil uppkoppling.

Läs mer: Här är allt vi vet om Iphone SE 2

 • Apple har en ny app för att logga menstruationscykler. Den fungerar så länge du använder operativsystemet Watch OS 6. Å andra sidan måste man påpeka att det inte finns något direkt egenvärde i att använda appen på en Apple Watch, det går lika bra med en Iphone.
 • Apple Watch är som allra bäst när den arbetar i det tysta. Ta bara nya appen Buller, som håller koll på omgivningens decibelnivå. Den går att öppna manuellt om man vill känna till den aktuella ljudnivån. Men dess största förtjänst är att den mäter den genomsnittliga ljudnivån över tid. Resultatet redovisas i Apples omgjorda hälsoapp och ger en fingervisning om hörseln riskerar att påverkas.

Något vi dessvärre inte kan inkludera på listan över nyheter är en Apple-signerad sömnspårningsfunktion, men en sådan lär dyka upp inom kort. Med tanke på Apples ambitioner att bli framtidens vårdcentral var det ingen överraskning när företaget köpte Beddit för ett par år sedan. Beddit gör en tunn sensormatta som placeras under ett sänglakan, men deras expertis på området lär komma till användning när Apple väl bygger in sömntracking i sina klockor.

Hur bra lämpad Apple Watch blir för det ändamålet återstår att se. För det första är det många som laddar sina klockor nattetid. För det andra kan sensorer runt handleden i bästa fall ge en ungefärlig bild av användarens sömnkvalitet.

Många likheter med fjolårets modeller

Utseendemässigt är Series 5-modellerna mer eller mindre identiska med fjolårets Apple Watch. Man kan välja bland boetter på 40 eller 40 millimeter och klockan är 10,7 millimeter tunn. Faktum är att skärmen också är identisk med Series 4-enheterna. De energisnåla egenskaper som vi redogjort för ovan gjorde debut redan för ett år sedan, men togs av någon anledning inte i bruk. En av få skillnader är att Series 5 säljs i titan och keramik, utöver aluminium och rostfritt stål.

Jag har kommit att bli ganska fäst vid Apple Watch (jag började använda en från och med Series 4) och som hälsofokuserad kompanjon till Iphone fyller den en viktig funktion. Men på samma sätt som Iphone 11-serien bygger på blygsamma uppgraderingar av äldre telefoner så är nya Apple Watch mest en finputsning jämfört med det vi fick 2018.

Många har visserligen längtat efter en Apple Watch som alltid är påslagen, men jag kan inte riktigt påstå att jag tillhör den gruppen. Det är trots allt sällan jag använder den till att faktiskt kolla vad klockan är.

Apple Watch Series 5

Snabbfakta: Apple Watch Series 5

Boett: 40 eller 44 millimeter i aluminium, rostfritt stål, titan eller keramik.

Operativsystem: Watch OS 6.

Processor: 64-bitars dubbelkärnig S5-processor.

Skärm: 977 kvadratmillimeter skärmyta, 368 x 448 pixlar (44 mm). 759 kvadratmillimeter skärmyta, 324 x 394 pixlar (40 mm).

Egenskaper: Elektrisk hjärtsensor, optisk hjärtsensor, gyroskop, accelerometer, ljussensor, kompass, gps, barometrisk höjdmätare.

Bluetooth: 5.0

Batteritid: Omkring 18 timmar.

Pris: Från 4995 kronor (gps) eller från 6195 (gps + mobilnät).

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt