Test: ”8k-tv från Samsung är maffig – men knappast värd besväret”

2020-11-26 12:30  

Q950TS är en på många sätt fantastisk tv – som är långt före sin tid. Men se den inte som någon investering, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Jag kan bara tänka mig kunden med för mycket pengar och för lite kunskap om tv-skärmar. Hen har just spenderat 80 000 kronor på en 8k-tv från Samsung och förväntar sig att allt ska vara knivskarpt. Sedan petar kunden in favoritfilmen Gravity där snygga människor far omkring i rymden och det ser...hiskeligt ut.

Vad kunden inte begripit är att blurayutgåvan av Gravity renderas i 1080 vertikala x 1920 horisontala pixlar. Dessa sammanlagt 2 073 600 pixlar ska sedan skalas upp till den nya 8ktv-modellen, som visar bilder i 4320 x 7680. Det vill säga 33 177 600 pixlar. Det betyder att tv:n måste addera över 31 miljoner pixlar genom att analysera materialet i ursprungsvideon.

Vad kunden heller inte har begripit är att Samsung använder maskininlärning i syfte att ”förbättra” källmaterialet, men den artificiella intelligensen tycks ha ägnat all tid åt att studera Claude Monet. Bilden ser ut som om någon målat dit den med pensel.

Men detta är verkligen inte enda sanningen om Samsung Q950TS, vars 75-tumsmodell Ny Teknik testat under någon vecka.

Trivs bäst på låg tv-möbel – eller på väggen. Foto: Samsung

För den är sensationell när den serveras något den är gjord för att presentera. Att se de 8k-montage från kända städer som finns på Youtube känns så krispigt, så skarpt och så levande att det nästan känns som om jag faktiskt sitter på drönaren som bär videokameran, och inte hemma i fåtöljen.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Guide – Framtidens tv

Dessa montage, samt en samling mer eller mindre långtråkiga naturfilmer, är dock nästan allt du kan förvänta dig att kunna se i 8k. Som Ny Teknik har berättat är 8k inte direkt något som ligger överst på dagordningen hos streamingjättarna. De nya spelkonsolerna – Playstation 5 och Xbox Series X – sägs vara förberedda för att rita upp spel i 8k, men gissningsvis har spelutvecklare ingen större lust att lägga sin processorbudget på att tilltala den försvinnande lilla grupp som faktiskt äger en 8k-tv.

Kräver manuellt arbete

Nu betyder det här inte att kunden bränt 80 000 kronor på en modell som praktiskt taget är oanvändbar.

För det första: alla dina gamla dvd- och blurayskivor, nätt-och-jämnt-hd-tjänster som SVT Play och spel till konsoler som PS4 och Xbox One, kan se fullt godtagbara – ibland till och med riktigt bra – ut. Åtminstone om man ägnar lite tid åt tv:ns bildinställningar. Ofta handlar det om att reducera den ganska grova efterbearbetning som Samsung har lagt på. Q950T har dessutom stöd för Hollywood-standarden Filmmaker Mode, som är framtagen för att så långt det är möjligt bevara den upplevelse man annars bara får i biosalongen.

Dessvärre får jag aldrig spel till Nintendo Switch att se bra ut på den här modellen, hur mycket jag än drar fram och tillbaka i reglagen. Eftersom det är en konsol jag använder mer eller mindre dagligen så längtar jag ganska omgående efter min gamla full-hd-tv som jag köpte samma år som Sundsvall brann.

Läs mer: Långt kvar till svenska play-tjänster i 4k

För det andra: Q950TS är otroligt vass på att skala upp 4k-material till 8k. Det är ingen liten bedrift med tanke på att det skiljer ungefär 25 miljoner pixlar mellan formaten. Jag är dock av den sorten som tycker att det är rimligare att då hellre köpa en 4k-tv. Samsungs Q95T – en 4k-modell som utöver upplösningen har många likheter med Q950TS – kostar i 75-tumsutförande exempelvis 50 000 kronor mindre än sitt 8k-syskon. (Notera att modellerna är rätt ordentligt prissänkta i samband med Black Friday – 75-tumsmodellen säljs nu för 50000 kronor. Jag använder dock det ordinarie priset i det här testet).

Skillnad mellan oled och qled

Samsung sysslar inte med oled, utan håller sig med begreppet qled. Det låter snyggt och fancy, men ett mer rättvist namn hade varit qlcd. Mina kolleger Jonas, Kalle och Simon har i en artikel (som alla presumtiva tv-köpare borde läsa) definierat qled så här: ”kvantpricksskärmar är en vidareutveckling av lcd-tv. Skärmen är bakbelyst, men har ett filter av nanometerstora halvledande kristaller bakom lcd-panelen. Beroende på storleken skickar prickarna ut antingen rött, grönt eller blått ljus. Det ger bättre ljusstyrka och fylligare färger än konventionell lcd. Samsungs version av tekniken kallas qled. Men även andra tillverkare använder kvantprickar.”

Oled står för organic light-emitting diode, som på svenska kan översättas till organiskt ljusproducerande dioder. Vad det innebär är att varje pixel kan producera sitt eget ljus. Det sker genom att ström går genom en cell bestående av två elektroder på var sida om en kolbaserad plastfilm. Ljusstyrkan i varje enskild pixel bestäms av hur mycket ström som passerar.

Till skillnad från andra skärmar som är bakgrundsbelysta går det – genom att helt enkelt strypa strömtillförseln till enskilda pixlar – därför att uppnå perfekta svarta färger och därmed ett överlägset kontrastförhållande mellan vitt och svart.

Bra bakgrundsbelysning

Jag nämner allt detta om oled för att ändå ge Samsung lite beröm för att företaget med Q950TS och Q95T trots allt lyckas komma ganska nära oled-upplevelsen. Den har bakgrundsbelysning av typen fullmatris som är uppdelade i 480 zoner som kan dimmas var och för sig.

Annat värt att nämna om bildupplevelsen: den har förstås stöd för hdr, även om Samsung konsekvent vägrar att anamma hdr-formatet Dolby Vision. Den har en sensor som läser av ljus i rummet och kan anpassa tv:ns inställningar automatiskt (med varierande resultat). Den ger nästan inga reflektioner och tillsammans med en hög högstanivå för ljusstyrkan så är bilden nästan lika bra även om vardagsrummet badar i ljus.

Läs mer: 8k, mikro-led och moduler – här är framtidens tv-teknik

Ljudmässigt då? Jag kan sträcka mig till att man inte genast känner behov av att ansluta ett hemmabiosystem, men det är svårt att föreställa sig att någon som köper en tv för 80 000 kronor nöjer sig med att använda tv:ns inbyggda högtalare.

Samsungs Q950TS är tunn för att vara en lcd. Foto: Samsung

Utöver den exotiska upplösningen är det mest uppseendeväckande med Q950TS modellens design. Kanten runt skärmen är 2 millimeter tunn och tv:n är endast 15,2 millimeter tjock, sammanhållen av en snygg metallram som är perforerad med massor av små hål för att generera ljud och släppa ut värme.

Extern enhet för alla sladdar

På grund av behovet av bakgrundsbelysning kan en qled aldrig bli så där papperstunn som en oled, men å andra sidan har Samsung gjort något som jag hoppas att alla tillverkare tar efter: de har flyttat alla portar till en extern enhet. De flesta oled-modeller kan vara supertunna upptill och – av naturliga skäl – tjockare där hdmi-kablar och annat ska anslutas. Men Q950TS kan bibehålla en tjocklek på 1,5 cm över hela skärmen tack vare den externa enheten, som kallas One Connect.

One Connect är en tjock och otymplig sak, men den kan enkelt gömmas undan. Från tv:n behövs sedan bara en enda sladd. Det är perfekt om man vill fästa tv:n på väggen eller om man, som jag, alltid har lite för många spelkonsoler och lite för få hdmi-portar.

Läs mer: 11 test av hajpade teknikprylarna – ”Ger valuta för pengarna”

One Connect har fyra hdmi-ingångar, tre usb-portar och en för ethernetanslutning. Den viktigaste funktionen – särskilt för den som lyckats få hem en Playstation 5 eller Xbox Series X – är dock att en av hdmi-anslutningarna är av 2.1-typ. Det betyder att tv:n har stöd för 4k-upplösning i 120 bildrutor per sekund eller 8k i 60 bildrutor per sekund.

En sak som är viktig att tänka på om man inte tänkt hänga upp tv:n på väggen är att fotstödet gör att tv:n lutar tre grader bakåt. Det fungerar utmärkt om man har en riktigt låg tv-möbel men hemma hos mig kändes det som att sitta på raden längst fram i en biosalong.

Apple TV+ på Samsungs skärm

Min egen tv är som sagt gammal. Operativsystemet tycks vara gjort av sirap och har jag tur går det att starta Netflix. Bilden är fortfarande fantastiskt bra för att komma från en så gammal modell, men som smart tv är den undermålig. Därför har det naturligtvis varit som en uppenbarelse att ta del av Samsungs Tizen-baserade operativsystem.

Utöver att det är snabbt så är det enkelt att använda. Jag gillar särskilt att innehåll på appar som Netflix och Apple TV+ (ja, det är lite omtumlande att se Apple dyka upp hos värsta rivalen) förhandsvisas i menyn och att alla bildinställningar kan redigeras med bilden fortfarande synlig, så att man direkt ser resultatet.

En del anser att man kan se Q950TS som en investering inför framtiden. Jag har lite svårt att begripa det. Istället för att lägga 80 000 kronor nu kan man köpa en riktigt viss 4k-modell för en fjärdedel av det priset och vänta på att 8k kanske, kanske får sitt genombrott. Då kommer priserna att pressas kraftigt neråt även för det formatet.

Q950TS är en häftig produkt som är svår att rekommendera.

Samsung Q950TS i siffror

Storlek: 65/75/85 tum.

Upplösning: 7680 x 4320 pixlar.

Bildmotor: Quantum Processor 8K.

Portar: 4 hdmi (varav en 2.1 och en eARC), 3 usb, ethernet, optisk ljudingång.

Mått: 1654,8 x 940,1 x 15,0 (75 tum).

Vikt med fotstöd: 44 kilo.

Stöd för: wifi6, bluetooth, auto game mode, variable refresh rate, freesync premium, hdr10+, dolby digital plus, dolby 5.1 decoder.

Pris: Från 59990 kr (65 tum), eller från 34990 kronor om du slår till under Black Friday.

Peter Ottsjö

Mer om: Samsung TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt