Svenska solfångare avsaltar havsvatten i Saudiarabien

2020-03-02 14:47  

Ett bryggeri i Moçambique och en avsaltningsanläggning i Saudiarabien ska installera solfångare från Härnösand. Solenergi ska ge den värme som processerna behöver.

Världens största bryggeriföretag, Inbev, ska installera solfångare från Härnösandsföretaget Absolicon på sin nya anläggning i Maputo i Moçambique. Syftet är att minska fabrikens koldioxidutsläpp genom att låta solvärme värma upp vatten till flasktvätten.

Installationen görs i sommar i liten skala och utvärderas sedan i ett pilotprojekt under sex månader. Om allting fungerar som det ska blir nästa steg att skala upp solfångarfältet till 20 000 kvadratmeter.

I Saudiarabien är det avsaltningsbolaget SWCC, Saline Water Conversion Corporation, som ska sätta upp Absolicons solfångare. Anläggningen blir inte särskilt stor, solfångarna ska monteras på ett 44 kvadratmeter stort fält, och ska tas i drift i augusti i år. Under tolv månader ska utrustningen utvärderas - främst för att se hur den klarar sandstormar.

– Det är vi själva också lite nyfikna på, säger Joakim Byström, vd på Absolicon.

Avsaltning av havsvatten är en energikrävande process och i dag används stora mängder olja och gas för ändamålet i Saudiarabien. Samtidigt är solinstrålningen i landet hög. Enligt Absolicon har dock inte solvärme använts storskaligt i Saudiarabien tidigare för att avsalta vatten.

”Kunder som behöver tiotusentals kvadratmeter solfångare”

I bryggeriet i Maputo finns, enligt Joakim Byström, inget särskilt tekniskt som behöver utvärderas.

– Det är nog mer att de vill ställa upp solfångarna så att de förstår att de fungerar, säger han.

Absolicon hoppas att de två pilotprojekten ska leda till fler affärer. Företagets fokus är egentligen att tillverka och sälja maskinerna som ska producera solfångarna. En produktionslina har hittills sålts och levererats till Kina.

Absolicons solfångare. Foto: Absolicon

Nu har Absolicon tecknat så kallade ramavtal med tre kunder, i Sydafrika, Kenya och på Cypern. Avtalen innebär ett slags avsiktsförklaring att produktionslinor ska säljas till kunderna om de hittar tillräckligt många köpare för själva solfångarna.

– För att produktionslinorna ska materialiseras krävs att man hittar kunder som behöver tiotusentals kvadratmeter solfångare. Och nu håller piloterna på att ramla in, säger Joakim Byström.

Solfångarna som ska installeras i de två pilotprojekten ska tillverkas i Härnösand, där Absolicon har en komplett produktionslina som tjänar som demonstrationsanläggning.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solfångare Ånga

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt