Svenska mikrofabriken tillverkar 9 000 liter rent vatten per dygn

2022-05-11 06:00  

Går det att ersätta stora mängder vatten i plastflaskor med lokala mikrofabriker som brygger rent vatten? Ja, det tror entreprenörerna bakom Wayout, Martin Renck, Mattias Liss och Ulf Stenerhag. 

Den första idén flög inte. Den andra ser mer lovande ut men vägen till kommersiell framgång är fortfarande oviss.  

Att bygga mikrofabriker som producerar rent dricksvatten och sälja ett digitaliserat ekosystem för vattenkonsumtion som tjänst kräver skicklighet, tajming, kapital och en gnutta tur.  

En trio med bas på Östermalm i Stockholm satsar nu helhjärtat på att skapa Sveriges första globala export av ett digitaliserat ekosystem för rent vatten som tjänst.

Första idén: mikrobryggeri för öl och läsk

Vi tar det från början. Reklammannen och den kreative Martin Renck och den blivande ingenjören Ulf Stenerhag bodde grannar som barn i stadsdelen Flogsta i Uppsala. Ulf Stenerhag träffade i sin tur maskiningenjören Mattias Liss när båda jobbade inom den svenska processteknikindustrin, men på olika företag. 

Wayout har samarbete med Processus, Sigma Connectivity, Siemens och Alfa Laval. Foto: Wayout

Slumpen förde trion samman under andra halvan av 2010-talet när Ulf Stenerhag grunnade på en idé om att bygga mikrobryggerier för tillverkning av öl, läsk och vatten. Bryggerier i containerformat som skulle säljas och användas i miljöer där det normalt inte finns direkttillverkning av dryck, utan allt transporteras dit i flaskor. Flaskor i plast och glas som sällan återvinns. 

Sagt och gjort. Trion beslöt sig för att satsa helhjärtat på projektet. Investerade egna pengar och fick med sig externa finansiärer som trodde på idén. I den första investeringsrundan av tre genomförda fick de in 20 miljoner kronor.  

Bolaget döptes till Wayout. 

– Namnet anspelar på det engelska uttrycket way-out som används för att beskriva något som är extremt okonventionellt, galet helt enkelt. Det syftar även på vår ambition att placera våra mikrofabriker på platser långt bort, säger Martin Renck när Ny Teknik besöker företagets kontor på Nybrogatan i centrala Stockholm.

I mikrofabriken tappas det renade vattnet på stora behållare, som sedan placeras i en vattenautomat. Foto: Tobias Ohls

Med hjälp från externa partners som Processus, Sigma Connectivity, Siemens och Alfa Laval designades den första mikrofabriken för öl, läsk och vatten. 

”Rent vatten som var grejen”

Men rätt snabbt insåg grundarna att affärsidén inte skulle bli den sedelpress som de själva önskade. Själva fabriken blev för dyr, kunderna som skulle köpa öl och läsk på kran föredrog flaskor. 

– Det finns inte samma kultur som vi har att köpa öl på kran i exempelvis Tanzania, Uganda och Kenya. Vi trodde att brygga öl, rena vatten och mixa läsk till perfekt kvalitet var helt rätt. Men våra kunder och andra vi pratade med sa alla att det var imponerade av vår produkt men att det var rent vatten som var grejen, säger Martin Renck.

Mattias Liss och Martin Renck, Wayout. Foto: Tobias Ohls

Wayout tvingades helt enkelt tänka om. Nu skulle de bara konstruera mikrofabriker för framställning av rent och stilla dricksvatten. Den första versionen av mikrofabriken var sex meter lång och två en halv meter bred. Det betydde att den var tvungen att lyftas in och ur en standardcontainer vid leverans.  

– Det var både dyrt och dumt tänkt. När vi beslutade oss för att satsa på vatten beslutade vi även att bygga fabriken i samma mått som en 20-fots container. Så fabriken är en egen container och transporteras som sådan, säger Martin Renck. 

Den globala marknaden för vatten på flaska värderades under 2021 till 283 miljarder dollar. Tillväxten väntas bli knappt 7 procent per år mellan 2022 och 2030, enligt en rapport från Grandviewresearch. Tillväxten står i rak motsats till ambitionen att minska plastanvändningen för att nå uppsatta hållbarhetsmål 2030. 

– Jag vill påstå att hållbarhetsmålen 2030 har ökat intresset för oss. Vi passar in väldigt bra helt plötsligt. Vi pratar med olika hotellkedjor och större arbetsplatser i framför allt Afrika och delar av Asien där vattenproduktionen är en utmaning och konsumtionen av vatten på flaska är hög i dag. De här regionerna är dessutom dålig på återvinning, säger Martin Renck.

Vattnet renas i flera steg: förfiltrering med sand, trippel omvänd osmos samt uv-lampa som ett sista reningssteg. Foto: Wayout

Genom att producera vatten lokalt minskas bieffekter såsom långväga distribution och onödigt plastavfall. Enligt Wayout kan varje mikrofabrik bidra till minskade koldioxidutsläpp på upp till åtta ton och en kvarts miljon färre plastflaskor per månad.

Drivs med solceller – kräver 3 kWh per kubikmeter vatten

Varje fabrik klarar av att producera 9 000 liter vatten per dag. Det motsvarar dagsbehovet för cirka 3 000–4 000 personer. Fabriken kan framställa rent vatten från i stort sett vilken källa som helst, enligt Mattias Liss som har en bakgrund inom processteknik på ÅF (i dag Afry) och det egna konsultbolaget Processus.  

– Vi kan ta vilket vatten som helst. Saltvatten, sjöar, bäckar, avloppsvatten eller vattensystem med icke drickbart vatten och rena det till ett smakfullt och hälsosamt dricksvatten. Vi har patent på själva reningstekniken och andra patentansökningar som bearbetas just nu, säger han.

Enligt företaget kan de rena även avloppsvatten och mycket smutsigt vatten till dricksvatten. Foto: Wayout

Själva mikrofabriken är försedd med solceller och består av två tredjedelar ”fabrik” och en tredjedel serviceyta. Själva reningsprocessen kräver 3 kWh per kubikmeter vatten. Genom att använda så kallad omvänd osmos där vattnet frigörs från exempelvis joner och metallsalter och sedan tillföra mineraler blir vattnet rent och redo att drickas.  

– Och gott. Folk som smakar vårt vatten blir förvånade över hur gott det är. Vi har jobbat mycket med smaken, säger Martin Renck.

Vattnet renas i flera steg: förfiltrering med sand, trippel omvänd osmos samt uv-lampa som ett sista reningssteg. Efter reningsprocesserna tillsätts mineraler till vattnet genom sand från naturligt mineralbärande bergarter.

Förutom mikrofabriken har Wayout konstruerat vattenbehållare (även kallade kegs på branschspråk) i rostfritt stål om tio liter. Den som köper vatten som tjänst får en eller flera mikrofabriker, vattenbehållare (max 2 000 per fabrik), vattenautomater (tabs, max 500 per fabrik) där vattenbehållarna placeras förbrukning.

Vattenautomaterna är uppkopplade mot en molntjänst. Foto: Tobias Ohls

Vattenautomaten och fabrikerna är i sin tur uppkopplade mot Wayouts molntjänst (Siemens Xcelerator).  

– Vi räknar med att fabriken i sig har en livstid på cirka 30 år. Blir det fel så har vi ett serviceavtal med Alfa Laval som har tekniker som kan produkten, säger Mattias Liss och fortsätter: 

– Vi har jobbat mycket med varje fabrik ska ha så lite miljöpåverkan som mjöligt. Systemet är helt automatiserat och återvinner vatten och energi internt. Det går åt cirka 1,5 liter vatten att göra en liter hälsosamt vatten. Vi säger att vi har en smart fabrik, en smart keg och en smart tab som vem som helst kan köpa som tjänst.

Målgruppen finns i Afrika och Asien

Enligt grundarna är det framför allt hotell, restauranger och större företag i Afrika och Asien som visat intresse för systemet och att faktiskt köpa rent vatten som tjänst.

Orderboken är än så länge rätt tunn i förhållande till målet att sälja 1 000 enheter per år. 

– Pandemin har stoppat våra ambitioner en hel del. Svårt få halvledare, resa och träffa kunder och så. Vi har fått mer tid till att utveckla produkten men som startup är det så klart viktigt att få ut produkten nu. Läget är bra nu, säger Mattias Liss. 

För att nå målen behövs bland annat mer kapital. I dag har Wayout tagit in totalt 80 miljoner kronor och en fjärde investeringsrunda pågår just nu. Enligt de egna kalkylerna värderas verksamheten till 400 miljoner kronor. 

Per Malm Danielson

Mer om: Vattenrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt