Svensk premiär för B2368 – Huaweis alternativ till fiberuppkoppling

2018-11-19 10:43  

5g-hastigheter i 4g-nätet. Det utlovar Huawei när de nu lanserar routern B2368 med wireless to the x-teknik (wttx) i Sverige.

– I princip kan den ge en fiberupplevelse, den har en hastighet på upp till 600 megabit per sekund, sa Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige, till Ny Teknik tidigare i år.

Det är dock en mer eller mindre teoretisk siffra. Normalhastigheten sägs ligga på mellan 20-60 megabit per sekund och har, skriver Huawei i ett pressmeddelande, ”i svenska nät nått över 300 megabit per sekund”.

Inomhusroutern används tillsammans med en utomhusantenn användaren själv ska kunna montera på fasaden eller på en balkong. Det är en 360-gradersantenn som automatiskt – någon riktningsinställning ska inte behövas – hittar den starkaste signalen från närmsta basstation. Huaweis löfte är att antennen ska plocka upp 4g-signaler och sedan öka hastigheten och täckningen med upp till 70 procent.

– När man kan montera den på egen hand har man tagit bort mer än 50 procent av den totala kostnaden. Det gör den extremt kostnadseffektiv jämfört med fiber, sa Kenneth Fredriksen till Ny Teknik tidigare i år.

För de som bor på landsbygden och som idag inte kan eller vill investera i fiber kan wttx förstås verka lockande, men Fredriksen har uppgett att den i andra länder också blivit populär även i storstäder.

– I Japan finns många användare som flyttar ganska ofta och de är inte intresserade av att koppla upp sig mot en fiberinstallation som kanske har en eller två års bindningstid. Då köper de hellre den här produkten som de kan ta med sig när de flyttar.

– Det är dags att vi går in ett ”5g-mindset”. Vi kan alla redan nu ta till oss tillgänglig 4g-teknik och börja använda den som en övergång in i 5g-världen. Företag och privatpersoner kommer att behöva testa och utveckla nya tjänster så att vi tillsammans driver på den digitala utvecklingen och tillväxten, säger Kenneth Fredriksen.

B2368 släpps via operatören Tre 22 november.

– Det här är nästa generation mobila bredband som utmanar en marknad där adsl och fiber hittills varit de självklara alternativen. Nu kan man få höga hastigheter för streaming och surf även dit koppar och fiber inte når, säger Johan Johansson, vd för Tre, i ett pressmeddelande.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt