Sekab tillverkar handsprit till vården: ”Vi kan göra 50 000 liter till direkt”

2020-03-26 06:00  

Svenska företag, universitet och privatpersoner rycker in för att bistå vården i kristid. Sekab i Örnsköldsvik har börjat göra handsprit av rester från massatillverkning. ”Att hejda coronaviruset ska inte hänga på tillgången till handsprit” säger bolagets vd.

Sjukvården har ett skriande behov av desinfektionsmedel, uppger Kemikalieinspektionen. Därför har den centrala tillsynsmyndigheten i förra veckan lättat på reglerna, så fler aktörer kan tillverka och sälja handsprit och ytdesinfektionsmedel.

Sekab i Örnsköldsvik brukar i vanliga fall använda etanol som råvara för sin tillverkning av biodrivmedel och baskemikalier för kemiindustrin. Men i och med Kemikalieinspektionens dispens har Sekab nu ställt om delar av sin produktion. På mindre än två veckor räknar bolaget med att kunna tillverka 65 000 liter handsprit av etanol gjord av restprodukter från massatillverkning.

Enligt Sekab ligger utmaningen kring omställningen inte i själva tillverkningen. Det enda bolaget inte har som produkt i normalfallet är glycerol. Den får de nu tillsätta manuellt.

Läs mer: 470 petaflops i kampen mot coronaviruset – så kan din dator hjälpa till

– Det är ganska små mängder du behöver, vi tillsätter 0,5 procent glycerol. Det är ett väldigt enkelt recept, om man säger så, berättar Tomas Nilsson, vd på Sekab.

Utmaningen är att hitta aktörer som kan fylla handspriten i förpackningar som är anpassade för vårdens behov.

Sekab har ingen egen förpackningslinje, utan tömmer i dagsläget handspriten i containrar som är 1 kubikmeter stora, för att därefter hälla över vätskan i 25-litersflaskor eller dunkar, för hand.

– Sjukhusen vill helst ha små flaskor, så därför tittar vi på att samarbeta med någon som kan hjälpa oss att förpacka den här handspriten efter vårdens önskemål, berättar Tomas Nilsson.

Läs mer: Telia om höga trafiken under coronapandemin: Ingen anledning till oro

De första 15 000 litrarna handsprit tillverkade Sekab redan i fredags. Innan bolaget tillverkar mer gäller det att lösa samordningen, säger Tomas Nilsson.

– Vi skulle kunna göra 50 000 liter till direkt, men avvaktar tills vi har styrt upp hur vi ska leverera handspriten, och i vilken form, om det är via lastbil till någon mellanleverantör.

Den handsprit och ytdesinfektion som Sekab tillverkar ska fördelas, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, till de verksamheter som har störst behov. Den första leveransen går till regionen, och ska enligt Tomas Nilsson räcka ett bra tag.

Någon brist på handsprit ska det inte behöva bli. Sekab har flera tusen liter etanol på lager och grannen Domsjö Fabriker, som tillverkar skogsetanolen som Sekab använder, ska kunna leverera ännu mer.

– Att hejda det nya coronavirusets spridning ska inte hänga på tillgången till handsprit och ytdesinfektion, säger Tomas Nilsson.

Läs mer: Taiwan ska spåra mobiler för att stoppa coronaviruset

Sekab är inte ensamt om att börja tillverka handsprit för att möta hälso- och sjukvårdens efterfrågan. Sådana exempel finns på flera håll i landet.

Redan förra onsdagen hade kemisektionen vid Stockholms universitet levererat 300 liter egentillverkad handsprit till Danderyds sjukhus. Och i fredags började även medarbetare vid Umeå universitet tillverka handsprit till sjukhus.

Lantmännen Reppe i Lidköping tillverkar i vanliga fall vodka av svenskodlat vete till den svenska och amerikanska marknaden. Men där har man nu också börjat tillverka råvara till handsprit och desinfektionsmedel. Totalt kan det bli upp till 700 000 liter råvara närmaste sex veckorna, vilket räcker till ungefär en miljon liter färdig handsprit. Också sprittillverkaren Absolut har börjat tillverka sprit som kan användas till desinficering inom sjukvården.

Forskare redo att bistå med tester

Det pågår också en rad andra initiativ i Sverige i kampen mot den nya coronasmittan. Lastbilstillverkaren Scania har till exempel meddelat att bolag ska bistå Getinge med personal för att öka produktionen av respiratorer. Och svenska forskare jobbar på att utveckla tester och ökat testkapaciteten, detta för att försäkra att till exempel vårdpersonal är smittfria och kan utföra sitt jobb utan att riskera att smitta andra.

På KTH har forskare påbörjat utvecklingen av en diagnostisk metod där man genom blodprov ska kunna säkerställa om individer haft covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronavirset sars-cov-2. Ett sådant test kan stärka beslutsunderlaget som avgör vilka personer som kan återgå till sina jobb utan att smitta andra, då det bedöms vara sannolikt att den som redan har varit smittad kan vara helt eller delvis skyddad mot att bli smittad igen av samma slags virus.

Läs mer: Så slår coronakrisen mot svensk industri

Forskare vid Scilifelab, det nationella centret för molekylära biovetenskaper, har fått 50 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att bistå hälso- och sjukvården i samband med provanalyser. De här pengarna ska framför allt användas till akuta åtgärder med fokus på Sverige. En del av arbetet kommer att handla om att utveckla alternativa metoder för analyserna, om de tillvägagångssätt som är kända i dag inte längre skulle fungera eller om reagenserna tar slut.

Regelverk stoppar egentillverkade skyddsmasker

Men alla de som har lagt tid på att egenhändigt tillverka skyddsvisir för vård- och omsorgspersonal, till exempel med hjälp av 3d-skrivare, kan stöta på patrull. Att använda de här skyddsmaskerna kan bryta mot det rådande regelverket, rapporterar SVT Nyheter.

Till exempel har företaget 3dverkstan i Stockholm tusen färdiga skyddsvisir tillverkade av privatpersoner, företag och universitet som bolaget inte vågar skicka ut, berättade SVT Nyheter på tisdagen. Detta trots att sjukhusen efterfrågar dem.

Skyddsmaskerna saknar en CE-märkning och omfattas inte heller av det undantag som EU-kommissionen beslutade om i förra veckan, som bland annat gjort att Skyddsmask 90 nu är tillåten.

För att följa reglerna behöver skyddsmaskerna bedömas och tillhandahållas av en svensk myndighet. Det räcker inte att en region eller kommun själv bedömer att produkten är tillräckligt bra, uppger Arbetsmiljöverket. Regelverket är till för att skydda personalen.

På onsdagen meddelar dock Arbetsmiljöverket att myndigheten snabbutreder möjligheten att tillfälligt godkänna icke CE-märkt skyddsutrustning.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt