Så sparar Europa på energi: Släckt nattbelysning och gräns för AC

2022-08-17 06:00  
Luftintag för luftkonditioneringar. Foto: Alamy

Ta kallare duschar och slopa slipsen. Sätt inte luftkonditioneringen på för låg temperatur. Offentliga byggnader släcks på nätterna. Så här försöker Europa minska beroendet av rysk naturgas.

Länderna i EU har beslutat att minska sin användning av naturgas med 15 procent från 1 augusti till sista mars.

Åtgärden syftar till att minska beroendet av den ryska naturgasen.

Spanien: Inte för mycket kyla

I Spanien förbjuder en ny lag kontor, butiker och restauranger att ställa in luftkonditioneringen lägre än 27 grader på sommaren.

På vintern får temperaturen inte bli högre än 19 grader.

AC-enhet i Bukarest, Rumänien, i juli 2022. Foto: Vadim Ghirda/TT

Den spanska regeringen har också uppmanat butiker att installera automatiska lås som förhindrar att dörrar lämnas öppna medan system för temperaturkontroll är i gång, samt att försäkra sig om att butiksfönstren mörkläggs vid 22.00, rapporterar Politico.

En lite mer märklig åtgärd handlar om att ändra sin klädsel. Den spanska premiärministern har uppmanat sina ministrar att inte bära slips som en åtgärd för att spara energi, rapporterar flera medier. Tanken är troligen att det därigenom ska gå att dra ner på luftkonditioneringen.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanar sina ministrar att sluta bära slips. Foto: Eduardo Parra/TT

Grekland och Italien: Lägst 27 grader inomhus

Grekland har också siktat in sig på reglering av luftkonditionering. Den får inte sättas lägre än 27 grader i offentliga grekiska byggnader under sommaren, skriver Euronews.

Satsningar görs också för att energieffektivisera offentliga byggnader, bland annat genom att byta ut fönster och kylsystem.

Även i Italien har regeringen skissat på en plan för att begränsa luftkonditioneringen till 27 grader sommartid, enligt utkast som har rapporterats i media. Där finns också begränsning för belysning i städer nattetid, och tidigare stängning av butiker och kontor, rapporterar Il Fatto Quotidiano.

Tyskland: Morgonduschen har blivit politisk

I Tyskland har regeringen presenterat rekommendationer som innebär att offentliga byggnader bör sluta värma upp rum där människor inte regelbundet vistas, till exempel korridorer och stora salar, skriver Politico.

Länder som Tyskland och Italien är beroende av gasleveranser för att värma upp hem och hus. Arkivbild. Foto: Michael Sohn/AP/TT

I Berlin har belysningen släckts vid 200 historiska byggnader och monument. Kyrkan Berliner Dom är till exempel endast delvis upplyst på nätterna.

Berliner Dom i april 2022. Foto: Michael Kuenne/TT

München har släckt torget Marienplatz och fontäner i staden. Nürnberg stänger tre av fyra kommunala badhus. Hannover beslutade redan tidigt under sommaren att stänga av varmvattnet i sporthallar och på badhus, enligt Euronews.

Den tyska regeringen har också meddelat att gaskunder får betala en extra avgifter från oktober, vilket kan öka kostnaden med flera hundra euro, eller till och med över 1 000 euro, per år, rapporterar The Local.

Morgonduschen blir politisk när Europa ska spara på energi. Foto: Dan Hansson / TT

I Tyskland verkar gaskrisen även ha lett till att morgonduschen har blivit politisk, rapporterar Der Spiegel. Flera politiker berättar om hur kalla och korta duschar de tar numera. Schleswig-Holsteins ministerpresident Daniel Günther bastar inte heller för tillfället, för att spara energi.

Frankrike: Butiksdörren måste vara stängd

I Frankrike har det blivit förbjudet för butiker och kaféer att ha luftkonditionering i gång om dörren samtidigt står öppen, rapporterade Sveriges Radio i slutet av juli.

Den franska regeringen vill också förbjuda ljusreklam i städerna mellan 01.00 och 06.00.

Sverige: Spara el för exportens skull

I Sverige har stamnätsoperatören Svenska kraftnät i en intervju med Svenska Dagbladet uppmanat alla som bor i södra Sverige, i elområde 3 och 4, att spara el när elpriset är högt.

Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, menar att om Sverige vid sådana tillfällen kan exportera mycket el till Tyskland kan den naturgas som finns lagrad i Tyskland räcka över vintern.

– Då kan vi i bästa fall få import när vi behöver det, säger han till SvD.

Linda Nohrstedt

Mer om: Naturgas Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt