Så ska de framställa billig vätgas av sopor

2020-05-26 06:59  
Soptippen på 1,6 hektar i Lancaster tros ha kapacitet för att producera elva ton vätgas om dagen. Foto: SGH2

Skräpet ska ge den renaste vätgasen på marknaden. Företaget bakom processen hävdar att deras pris matchar de billigaste alternativen som framställs från kol och gas.

(Artikeln har uppdaterats)

Allt fler ser vätgasen som en viktig energibärare, bland annat för elektrifierade transporter med bränslecellsfordon. Om den ska utgöra ett vettigt miljöalternativ bör gasen framställas med el från exempelvis från sol- eller vindkraft – men en grön produktion ger ett högt pris.

Ett annat alternativ är sopor, och nu ska staden Lancaster i Kalifornien få en förgasningsanläggning som blir den största i sitt slag. Företaget SGH2 hävdar att deras process i pris matchar den allra billigaste vätgasen framställd från kol och gas. Jämfört med konventionell grön vätgas ska "sop-gasen" vara 5-7 gånger billigare. Till detta blir man av med mängder av skräp som ligger på deponi.

Tekniken är utvecklad av SGH2:s moderbolag Solena och råvaran kan vara allt från gamla bildäck till papper, textil och inte minst olika plaster.

Läs mer: Samuelsson står fast – Volvo tror fortfarande inte på bränsleceller

Plasmabrännare utvecklar 3 500-4 000 grader. Processen gör att kolväten som finns i materialet förgasas. När kolvätena stiger och kyls ned så bildar de en högkvalitativ biosyngas (en blandning av kolmonoxid och vätgas) med en hög andel vätgas. Efter kylkammaren går syngasen genom ett par syraskrubbers för att bli av med partiklar.

Produkten är fri från tjära, sot och tungmetaller. En centrifugkompressor renar gasen ytterligare och blandningen av väte, kolmonoxid och koldioxid körs genom en skiftreaktor där vätgasinnehållet ökas. Nära nog all koldioxid kan fångas in, uppger företaget – men redovisar inte med vilken metoden det sker.

Läs mer: ABB:s bränsleceller ska driva containerskepp

Enligt beräkningar utförda av Berkeley så innebär produktionen av ett ton vätgas en minskning av koldioxidutsläppen med mellan 23-31 ton, jämfört med om soporna skulle brännas. Bygget av den nya anläggningen ska inledas nästa år, rapporterar New Atlas.

I en tidigare version av artikeln förekom osäkra uppgifter om energiåtgången för att producera vätgas vid den planerade anläggningen.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt