Press om slutförvarsbeslut: ”Farligt nära att bryta mot regeringsformen”

2021-04-16 13:31  

Riksdagens försvarsutskott vill att regeringen skyndar på att besluta om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Men agerandet riskerar att bryta mot regeringsformen, enligt en jurist.

Planen på ett framtida slutförvar för kärnavfall ligger hos regeringen för beslut. Sedan tidigare har frågan prövats av mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Kärnkraftsindustrin har uppmanat regeringen att snabbt fatta beslutet att tillåta slutförvaret. Nu ökar pressen.

Försvarsutskottet föreslår att riksdagen ska trycka på regeringen för att agera snabbt. Utskottet vill att riksdagen ”i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att skyndsamt vidta nödvändiga åtgärder för att trygga förutsättningarna för en säker hantering av använt kärnbränsle på kort och lång sikt”.

I klartext betyder det att utskottet anser att regeringen måste snabba på att lämna besked om slutförvaret. Pål Jonson, moderat ordförande i utskottet, säger till TT att skyndsamt borde innebära beslut i sommar.

”Det är ett tveksamt agerande”

Men Ingvar Persson, juridisk sakkunnig i Kärnavfallsrådet, regeringens tvärvetenskapliga expertråd i slutförvarsfrågan, anser att utskottets agerande är farligt nära att bryta mot regeringsformen, en av Sveriges grundlagar.

– Det här är en pågående rättsprocess. Riksdagen får inte gå in och försöka påverka en rättsprocess. Man kan inte klampa in i en sådan process när man har beslutat i lag, i det här fallet miljöbalken, vilka beslut som ska tas. Kritik kan man ha sedan, men inte mitt i en rättsprocess, säger han.

Ingvar Persson. Foto: Kärnavfallsrådet

Så som förslaget är formulerat, i allmänna ordalag, bedömer han dock att uttalandet är på rätt sida om gränsen.

– Men det är ändå ett tveksamt agerande, eftersom sammanhanget och debatten som har varit gör att alla förstår vilka nödvändiga åtgärder som utskottet avser, nämligen att snabbt fatta beslut om tillåtlighet för slutförvar, säger Ingvar Persson.

Förslaget från försvarsutskottet ska tas upp av riksdagen den 21 april.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt